Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

baner mb

moto delovi i oprema pontis

Moto Magazin

Saveti za dugo putovanje motociklom

Postavi na
05.09.2017.

Pre putovanja neophodno je doneti važnu odluku - kojim prevoznim sredstvom ići? Avionom, automobilom, autobusom ili ‘pak našim omiljenim, motociklom? Svaki vid transporta ima svoje prednosti i mane. 

 

Avion je brz i komforan, ali skup; automobil je prostran, može se smestiti više stvari i ljudi, ali zahteva više planiranja; autobus je jeftiniji, ali ne pruža mnogo slobode i komfora; motocikl vas ograničava u smislu prtljaga i opreme, ali vam daje mnogo više slobode, koja može u potpunosti promeniti doživljaj sa putovanja.

 

Kako bismo vas ubedili da iskusite čari otkrivanja novih destinacija motociklom, podelićemo savete za putovanje motorom iskusnih motociklista.

 

Priprema motocikla za dugo putovanje

 

Proverite gume

Trebalo bi da uvek proveravate gume, pre svake vožnje, ali je apsolutno neophodno da to uradite pre dugog putovanja. Pored uobičajene provere pritiska i oštećenja, obratite pažnju na dubinu šare. Ako ste tanki, bolje promenite gumu nego da rizikujete svoj život.

 

Lanci, Kaiševi, Kablovi

Ista priča kao kod guma. Neka lanac bude podmazan, očišćen i pravilno zategnut. Proverite lančanik i da li su zupci iskrivljeni. Loše vozačke navike poput naglog ubrzavanja i kočenja dovode do iskrivljenosti zupčanika. Proverite kaiševe i zamenite ih ako su previše pohabani. Isto važi i za kablove gasa i kočnice.

Tečnosti i filteri

Neka vam sve tečnosti budu napunjene, a filteri čisti. Proverite da li negde ima korozije dok dopunjujete tečnosti, jer to može biti znak potencijalnog kvara. 

 

Pakovanje za dugo putovanje motociklom

 

Nabavite toplo odelo za sve vremenske uslove

Vožnja u jakni i farmerkama jeste lagodnija kada se vozite po gradu, ali se na putu to znatno menja. Za svaku veću distancu morate biti spremni na sve vremenske uslove, u jednom trenutku može sijati sunce, a u sledećem padati kiša. Dok bi vam kiša i prijala u početku, ubrzo bi postalo jako hladno. Čak i ako je prognoza povoljna, bolje je biti spreman. Npr. ako vozite za Crnu Goru, na Žabljaku se temperatura uveče može spustiti na 10 stepeni u sred leta. 

 

Treba vam dodatni prostor

Za dugo putovanje motociklom važi pravilo - što lakše to bolje. Međutim, morate poneti neke stvari, a za to će vam trebati više prostora. U zavisnosti od potreba, možete nabaviti top case, tank torbu ili samo dobar ranac (sa kaišem za vezivanje oko struka). 

 

koferi za motore

 

Šta spakovati na motor?

Sad kada imate dovoljno prostora, treba ga iskoristiti pametno. Svedite prtljag na minimum, ali obavezno ponesite: labelo, krema su sunce, vodu, fabrički alat, lanac za zaključavanje, mapu (bez obzira na tehnologiju), telefon (+ prenosivi punjač), set za popravku guma, ulje za lanac.

Kad spremite sve ostalo što mislite da vam treba, rasprostrite na jedno mesto i postavite sebi pitanje - da li mi to zaista treba i da li mogu da kupim jeftino tamo gde idem, ako mi zatreba? Ovo će vam pomoći da svedete prtljag na minimum i ponesete samo neophodne stvari.

 

Opšti saveti za dugo putovanje motociklom

 

Planirajte vreme za odmor

Put je duži nego što mislite, pogotovo ako je u pitanju prvo duže putovanje motorom. Tri sata vožnje se itekako razlikuje od šest sati. Ako se po prvi put spremate za putovanje, probajte da testirate sebe pre samog puta. Pravite pauze na svakih 120 / 150 km, izbeći ćete zamor, a vaše telo i motor će vam biti zahvalni

Naravno, zavisi i od motora. Neko na Gold Wingu će preći 400km i da ne oseti, dok će neko na nindži morati da pravi češće pauze.

 

odmor tokom voznje

 

Viziri su super stvar

Nije neophodno, ali dosta olakšavaju vožnju. ,,Vetar u kosi’’ je poseban osećaj, ali ne tokom sedam sati vožnje. 

 

Tehnologija olakšava stvari

Vožnja sa sopstvenim mislima u glavi je nekim ljudima veoma opuštajuće iskustvo, dok drugi više vole stimulišući zvuk iz slušalica. Tehnologija može biti od velike pomoći na dugim putovanjima, od navigacije do rukavica za tačskrin. Razmislite o odabiru kacige sa blutut konektorom.

Još jedna stvar koju treba da znate, jeste ta da je vožnja na autoputu veoma glasna. Nošenje čepića za uši vam može olakšati vožnju. Ako vam budu smetali, uvek možete da ih izvadite. Tinitus nije zabavan osećaj, verujte mi.

Uvek poštujte pravila i propise, vozite bezbedno i setite se da je poenta putovanja motociklom uživanje, a ne brzina. Ipak, ako vam je sva ova priprema naporna, uvek možete sesti u autobus turističke agencije i stići bez razmišljanja na destinaciju.

Mateja Panović
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Motori presretači saobraćajne po... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

Nedoumice oko poreza za motocikle

Nedoumice oko poreza za motocikle

Pojeftinjenje poreza za dvotočka... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

Shone sport

Radio uzivo