Motoring
CF Moto Srbija
voge motocikli

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

autopromet

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Postavi na
14.11.2012.
U Srbiji je od 25.oktobra na snazi novi pravilnik o polaganju vozačkog ispita, ali se isti i dalje ne primenjuje, jer se i dalje ne znaju ispitna pitanja, rute koje će kandidati voziti, kao ni cene polaganja ispita iz prve pomoći.
 
Iz MUP-a nezvanično stižu informacije da bi rute kojima će kandidati voziti tokom polaganja praktičnog ispita biti gotove do 15.novembra, a očekuje se da do istog datuma budu pripremljeni novi testovi za polaganje i da će konačno moći da počne polaganje ispita po novim propisima.
 
Cena obuke za A katerogiju koštaće oko 53.250 RSD, na šta je potrebno dodati cenu lekarskog uverenja i polaganja ispita prve pomoći. Nezvanično, cena polaganja ispita iz prve pomoći koja uključuje i svu potrebnu literaturu biće oko 5.000 RSD, a cena lekarskog uverenja je oko 2000 RSD. Sve to dovodi do cifre od preko 60.000 RSD za A kategoriju, dok je cena za B kategoriju, za srpske uslove neverovatnih 72.000 RSD. Rekorder u regionu je svakako Slovenija gde cena prelazi i 165.000 RSD.
 
Za utehu nisu ni cene obuke iz okruženja, gde je recimo u Hrvatskoj cana blizu 100.000 RSD, u BiH oko 63.000 RSD, dok se u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj ta cena kreće oko 50.000 RSD
 
Naime, srpska Vlada donela je odluku kojom se propisuju minimalne cene polaganja vozačkih ispita i obuke za upravljanje vozilima svih kategorija. Što se tiče puta do dozvole za motocikle, novi pravilnik propisuje da će teorijska obuka od 40 časova za AM, A1, A2 i A kategorije biti minimalno 13.296 RSD, polaganje testova 2.052 RSD, polaganje vožnje 2.622 RSD, dok će cene praktične obuke zavisiti od kategorije za koju se polaže.
 
AM kategorija obuhvata moped sa dva ili tri točka, laki četvorocikl čija masa vozila ne prelazi 350kg, čija projektovana maksimalna brzina ne prelazi 45km/h, čija zapremina ne prelazi 50 cm3 i čija maksimalna snaga ne prelazi 4 kw. Cena polaganja praktične obuke od minimalno 7 časova za ovu kategoriju iznosiće 6.174 RSD, a vozačku dozvolu AM kategorije moguće je dobiti sa navršenih 16 godina.
 
A1 kategorija obuhvata motocikle čija zapremina motora ne prelazi 125cm3, snaga motora ne prelazi 11 kw i čiji odnos snage motora i mase vozila ne prelazi 0,1 kw/kg, kao i motorni tricikl čija snaga ne prelazi 15kw. Cena polaganja praktične obuke od minimalno 20 časova za ovu kategoriju iznosiće 17.640 RSD, a vozačku dozvolu A1 kategorije moguće je dobiti sa navršenih 16 godina.
 
A2 kategorija obuhvata motocikle sa ili bez bočnog sedista čija snaga motora ne prelazi 35kw i čiji odnos snage motora i mase vozila ne prelazi 0.2 kw/kg. Cena polaganja praktične obuke od minimalno 30 časova za ovu kategoriju iznosiće 26.460 RSD, a vozačku dozvolu A2 kategorije moguće je dobiti sa navršenih 18 godina.
 
A kategorija obuhvata motocikle sa ili bez bočnog sedišta, kao i motorni tricikl čija snaga prelazi 15kw.  Cena polaganja praktične obuke od minimalno 40 časova za ovu kategoriju iznosiće 35.280 RSD, a vozačku dozvolu A kategorije moguće je dobiti sa navršenih 24 godine ili 20 ukoliko lice već ima vozačku dozvolu kategorije A2 duže od 2 godine.
 
 
 Dodatni časovi za one koji su se obučavali po starom progaramu
 
Inače, prema odluci Vlade svi koji su se obučavali po starom programu i koji bi sada trebalo da polažu vozački ispit, najpre moraju da prođu po dodatna tri časa teorijske i praktične obuke kako bi se upoznali s novim propisima. Jedan čas teorije koštaće minimalno 332 RSD, dok će čas vožnje sa uračunatim PDV-om od 20% koštati 1.182 RSD.
Vladimir KosanovićMotul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis