Moto magazin moto vesti
CF Moto Srbija
voge motocikli

Super Soco

baner mb

autopromet

Kako da zamenite ulje na motoru

Postavi na
04.05.2013.
Da bi ste osigurali dug život agregata svog motocikla, potrebno je redovno menjati ulje, jer vremenom ne samo što gubi svoja lubrikantska svojstva, već postaje kontaminirano česticama koje mogu dovesti do neželjenih posledica.
 
Promena ulja možda zvuči kao težak zadatak, ali je sam proces vrlo jednostavan.
 
Nakon kupovine odgovarajućeg ulja koje koristite i filtera, potrebno da se pripremite za proces koji sledi, tako što ćete spremiti posudu u koju ćete istočiti staro ulje, krpe i alat po potrebi.
 
Ne ispuštajte ulje ako je motocikl "hladan". Provozajte ga kako bi dostigao radnu temperaturu, a ne pokušavajte da motor zagrejete u mestu. Zagrevanje je potrebno kako bi se produkti koje sam motor proizvodi odlepili i bili ispušteni sa uljem.
 
1. Nakon što je motor postigao radnu temperaturu, postavite ga na štender. BItnoje da motor bude "isparvljen" ne sme biti nagnut ni na jednu stranu. Ostavite motor da se ohladi, dovoljno da se ne opečete. 
 
2. Pripremiti posudu u kojoj ćete ispustiti staro ulje i ako je potrebno osloboditi plastične delove kako bi imali pristup filteru i drenažnom čepu odnosno štopliju (Šrafu za ispuštanje ulja).
 
3. Pre skidanja filtera prvo oslobodite čep za sipanje ulja. Posle toga je potrebno skinuti filter pomoću posebnog alata ili običnog ključa ako filter na sebi ima ugrađenu maticu, zatim otvrnite drenažni čep koji se obično nalazi sa donje strane motora. Prilikom skidanja filtera i drenažnog čepa vodite računa da je posuda za ispuštanje pravilno postavljena kako bi istočeno ulje pravilno odložili. Kada je ulje istočeno, temeljno čistite drenažni čep, jer pojedini čepovi imaju magnetski deo koji sakuplja metalne opiljke iz motora. Zatim ga vratite na svoje mesto u pričvrstite. 
 
4. Kada završite sa ispuštanjem ulja, pravi trenutak je da zamenitie filter.  Promena ulja je idealan trenutak da promenite i filter! 
 
Postoje dve osnovne vrste filtera:
 - cartridge , koji ima element koji se može promeniti, a smešten je u udubljenu kućišta motora ili u posudi prikačenoj na motor.
 - spin-on, koji se skida i postavlja kao i filter ulja na automobilu.
 
Kada skidate ovaj prvi, budite pažljivi da ne oštetite držače posude i temeljno očistite deo oko same posude. Primetićete unutar posude metalnu podlošku koja drži filter na mestu i pazite da je ne oštetite. Nakon što skinete stari filter, očistite unutrašnjost posude čistom krpom, koju prethodno dobro pregledajte, jer i najmanja supstanca na njoj može zavriti u motoru.
 
Zamena filtera: Kod spin-on filtera, lagano nanestite malo ulja oko zaptivnog prstena novog filtera pre nego što ga postavite. Uz canister filtere dolazi zaptivni prsten u obliku slova O i ovde je potrebno da nanesete malo ulja na njega, a pobrinite se da na zaptivnom prstenu nema nikakvih stranih materijala. Novi filter postavite unutar posude i vodite računa da bude postavljen na podlošku.
 
5. Sipajnje svežeg ulja - Držeći se preporuka proizvođaća sipajte preporučenu količinu. Zatim vratite čep i lepo ga pričvrstite. Posle toga je poterbno da ponovo pokrenete motor, kako bi ulje stiglo do filtera. Nakon nekih minut vremena, isključite motor i proverite nivo ulja. Deo ulja je otišao u filter, tako da je potrebno još malo da ga dopunite.
 
Nakon što ste promenili ulje, pazite na nivo ulja i proverite da nema ulja oko drenažnog čepa i filtera. Curenje ulja kod motocikla ima štetniji efekat nego na automobilu, jer ulje tokom vožnje može dospeti na zadnju gumu, što definitivno neće imati pozitivan efekat na trakciju.
 
NL - Moto Berza
Komentari (0)
Kako da zamenite ulje na motoru Kako da zamenite ulje na motoru Kako da zamenite ulje na motoru Kako da zamenite ulje na motoru Kako da zamenite ulje na motoru Kako da zamenite ulje na motoru


Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis