Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

autopromet

Razlika između dvotaktnog i četvorotaktnog motora

Postavi na
13.11.2020.

Često postavljano pitanje danas, koja je razlika između dvotaktnih i četvorotaktnih motora i zašto su dvotaktni motori u istoj zapremini jači od četvorotaktnih?

 

Da bi Vam pružili odgovor na ova pitanja prvo moramo objasniti princip rada i jednog i drugog motora.

 

Četvorotaktni motor ceo proces sagorevanja obavlja u četiri takta ili četiri okretaja radilice (kolenastog vratila). Sama reč takt označava put klipa od donje mrtve tačke ka gornjoj. Prvi takt kod četvorotaktnog motora započinje otvaranjem ventila i usisavanjem smeše goriva i vazduha, ovaj deo radnje započinje kada je klip u donjem položaju. Drugi takt je kompresija ili sabijanje smeše, ovaj takt se odvija kada je klip u gornjem položaju i ventili za usis i izduv su zatvoreni. Treći takt je sagorevanja koje se odvija kada je klip u gornjem položaju, tada svećica baca varnicu i pali smesu goriva u cilindru i ta eksplozija potiskuje klip naniže u donju mrtvu tačku (kod dizel motora eksploziju stvara sam pritisak sabijana dizel goriva, nema potrebe za svećicama). Četvrti takt je izbacivanje gasova koje se odvija kada klip posle eksplozije krene iz donjeg položaja ka gornjem. U tom trenutku se otvara izduvni ventil i gasovi izlaze napolje. Ceo ovaj proces odvija se u dva okretaja radilice.

 

Princip rada četvorotakntog motora
Šematski prikaz rada četvorotaktnog motora

 

Dvotaktni motor sa druge strane ima spojene radnje, usis i kompresija, eksplozija i izbacivanje gasova. Prvo kroz usisni kanal ulazi mešavina goriva i vazduha koja putem prelivnih kanala ulazi u cilindar, zatim kada klip krene u gornji položaj sam klip zatvara izduvni kanal i sabija smešu, posle sabijanja varnica iz svećice pali smešu izazivajući eksploziju i vraća klip u donji položaj. Izbacivanje gasova počinje vraćanjem klipa u donji položaj čime se otvara izduvni kanal i nastavlja se sve do ponovnog zatvaranja izduvnog kanala. Ceo ovaj proces obavlja se u jednom okretaju radilice.

 

Princip rada dvotaktnog motora
Šematski prikaz rada dvotaktnog motora

 

Dakle, prva razlika je što se kod dvotaktnog motora ceo proces završava u jedno okretaju radilice dok kod četvorotakntog motora ceo proces traje dva okretaja radilice.

Dvotaktni motor je jeftinijij za proizvodnju od četvorotaktnog iz razloga što ima manje delova, recimo kod dvotaktnog motora nema ventila već je sve rešeno preko usisnog i izduvnog kanala. Dvotaktni motor za razliku od četvorotakntog nema karter za podmazivanje već se podmazivanje obavlja preko ulja (dvotaktola) koje se sipa u benzin o određenom odnosu.

 

Sad ćete se sigurno zapitati zašto uopšte koristimo češće četvorotaktne umesto dvotakntih motora?

 

Jedan od razloga je što dvotaktni motori lošije iskorištavaju gorivo i određeni procenat goriva se uopšte ne sagori i odlazi u nepovrat kroz auspuh. Još jedan od razloga zbog kojeg se dvotaktni motori izbacuje iz upotrebe je ekologija. Dodavanjem ulja u gorivo i njegovim sagorevanjem višestruko se zagađuje okolina u odnosu na četvorotaknti motor. Takođe dvotaktni motori su bučniji od četvorotakntih, dvotaktni motori su zahtevniji za održavanje i vek trajanja im je uglavnom kraći u odnosu na četvorotaktne.

 

Dvotaktni motori i dalje imaju primenu na mestima gde se traže lagani agreagati jednostavne konstrukcije i velike znage u odnosu na zapreminu, takvi motori mogu se sresti na agregatima, pumpama, a na vozilima ih najčešće srećemo na kros motorima.

Jovan RistićMotul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis