Moto magazin moto vesti
CF Moto Srbija
voge motocikli

Super Soco

baner mb

autopromet

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Postavi na
26.04.2016.
U poslednje vreme nam se dosta čitalaca žalilo i obraćalo za pomoć da ne može da registruje svoj skuter odnosno moped jer im na tehničkom pregledu traže potvrdu da skuter ne prelazi 49kubika i da ne ide brže od 45km/h.
 
Ovo je uobičajan postupak za prvu registaciju kada se utvrđuju tehničke karakteristike vozila i određuje kategorija za registarciju ali ovde se radi o skuterima koji su već bili registrovani i voženi a sada im se traži potvrda o kubikaži i brzini što baš nema logike. 
 
Ono što je još interesantno je da je ovaj propis donešen još 2009. godine pa još više čudi činjenica da je ovaj problem tek ove godine dobio svoju kulminaciju i sada svi tehnički pregledi striktno traže tu potvrdu. To govori da je predhodnih godina bilo "gledanja kroz prste" i da je u zavisnosto od tehničkog pregleda do tehničkog pregleda bila moguća registracija i bez ove famozne potvrde.
 
Sve u svemu problem postoji i mi smo istražili i pokušali da nađemo rešenje.
 
 
 
Potvrda kojom se po dokazuju dva osnovna uslova koja zahteva Zakon o bezbednosti saobraćaja, da radna zapremina motora ne prelazi 49 kubnih centimetara i da maksimalna brzina koju može da razvije nije veća od 45km/h, može se dobiti od ovlašćenih uvoznika tog brenda na lični zahtev.

Evo kako izgleda primer te potvrde:
 
kako izgleda potvrda da skuter en prelazi 45,m na cas
 
 
 
Glavni problem je šta raditi ako u Srbiji ne postoji više zvanični uvoznik niti ovlašćeni serviser. To su uglavnom skuteri kineste proizvodnje poput Orion, Qingqi, Hyosung, Sachs itd.
 
Kada ne postoji ovlašćeni uvoznik, nezvanično smo dobili informaciju da se može priložiti račun koji je dobijen prilikom kupovine ali na njemu mora da stoji napisano koja je maksimalna brzina i kubikaža tog skutera. Ako vlasnici nemaju ovaj račun, njegova kopija je morala biti priložena prilikom prve registracije tako da se on može zatražiti u MUP-u gde je odrađena prva registracija. Napominjemo da ako na računu ne stoji da je maksimalna brzina 45kilometara na čas račun nema svrhe i nije rešenje.
 
Iz MUP-a smo dobili i informaciju da je vlasnik taj koji mora da pripremi i dostavi traženu dokumentaciju, tehnički pregled odradi svoje a MUP to sve sprovede i izda nalepnicu odnosno tablicu. Iz MUP-a su isto naveli da ako vlasnici ne mogu sami da pribave traženu dokumentaciju kako bi se utvrdili traženi podaci trebaju da se obrate Agenciji za bezbednost saobraćaja i podneti zahtev na kojem će se utvrditi tehničke karakteristike tog vozila.
 
kako utvrditi brzinu skutera
 
Iz onoga što mi možemo da zaključimo je da ako ne postoji uvoznik u Srbiji i nemate račun na kome piše da motor ne prelazi 45km/h onda se morate obratiti Agenciji za bezbednost saobraćaja kako bi oni utvrdili traženi podatak.
 
Svaki motor koji je uvežen i prodavan u Srbiji on je morao da poseduje homologaciju. Homologaciona dokumentacija se predaje Agenciji za bezbednost saoobraćaja tako da ona mora da ima i dokument u kome su navedeni traženi podaci o brzini i kubikaži i može to da dostavi vlasniku na jnegov zahtev kako bi registrovao svoj skuter odnosno moped.
 
Zakon je to propisao sigurno sa razlogom, MUP mora da poštuje zakon pa je izdao saopštenje u kome zahteva tu potvrdu, tehnički pregledi kako ne bi bili kažnjeni rade ono što se zahteva od njih ali neminovno je da ovde postoji problem u kome ispaštaju vlasnici tih skutera odnosno mopeda koji su naišli na zid i nemaju rešenje pa su primorani da se sami snalaze kako znaju i umeju kako bi registrovali svoje skutere.
 
Kada nastane neki problem logično je da teba naći rešenje i odkloniti ga tako da mi ovim putem pozivamo nadležne da ispitaju celu ovonastalu situaciju i pronađu rešenje kako bi se što pre rešila ova situacija i omogućila vlasnicima problematičnih skutera da i dalje nesmetano registruju svoje skutere.

 

Srđan PetrovićMotul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis