Motoring
CF Moto Srbija
voge motocikli

Super Soco

baner mb

autopromet

Praktični saveti kako pripremiti motor za zimski san

Postavi na
22.10.2015.
Usled vremenskih uslova koji u zimskom periodu zadese našu zemlju, mnogi motociklisti radije svoje dvotočkaše ostave preko zime, ne želeći da se prave hrabri na temperaturama koje padaju ispod nule.
 
Ipak, kako je danas dostupan veliki izbor zimskih odela, zaštitnih zimskih rukavica i odela sa grejanjem, vožnja tokom zimskog perioda je postala znatno izvodljivija opcija.
 
Međutim, ukoliko vam vožnja po zimskom vremenu ne zvuči primamljivo, onda ćete želeti da svoj motocikl ostavite u garaži nekoliko meseci. U tom slučaju, potrebno je obratiti pažnju na određene stvari kako biste izbegli skupe popravke na proleće.
 
Ako vašeg ljubimca ne spremite pravilno za zimu, može nastati više problema od pražnjenja akumulatora, rđanja rezervoara za gorivo, izbledele farbe, rđe, buđi, a u nekim uslovim može doći i do ozbiljnih oštećenja na motoru.

Lokacija

Prostor za “zimski san” vaše mašine treba da bude suvo i bezbedno mesto, daleko od uticaja vremenskih prilika, kao i sam minimumom dnevnih temperaturnih varijacija.
 
Izaberite mesto udaljeno od prozora; farba može izbledeti usled ultraljubičastog zračenja, koje takođe može loše uticati i na plastične delove. Direktna sunčeva svetlost može povećati temperaturu skladišnog dela i dovesti do porasta kondenzacije.
 
Koristite pokrivač sepcijalno dizajniran za ovakve svrhe. Ne koristite impregnirano ili pamučno platno, jer će zadržati vlagu što za posledicu može imati rđanje i pojavu buđi.
 
Sistem dovoda goriva
 
Tokom rada sa sistemom za dovod goriva, birajte prostorije sa dobrom ventilacijom. Radnim prostorijama gde držite benzin, ne prilazite sa cigaretom u ustima, a izbegavajte bilo kakav plamen i varnice.
 
Pravilna priprema rezervoara za goriva je od vitalnog značaja kada je priprema motocikla za zimu u pitanju. Postoje dva načina da pripremite rezervoar za skladištenje:
 
Prvi metod je da potpuno ispraznite rezervoar, a ukoliko se odlučite za ovakav pristup, isprskajte unutrašnjost rezervoara sredstvom protiv korozije.
 
Drugi metod (preporučuje se za modele za ubrizgavanjem goriva) podrazumeva da rezervoar do vrha (bukvalno do zatvarača)  napunite “svežim” gorivom.
 
Ako ste sigurni da najmanje 4 do 6 sedmica, u rezervoar dodajte stabilizator ili slično sredstvo PRE sipanja samog goriva. Ako period mirovanja traje duže od 3 meseca, u potpunosti ispraznite rezervoar i zatvorite sve ventile na dovodu.
 
Kada gorivo duže vremena stoji u rezervoaru, dolazi do “kvarenja”, odnosno stvara se talog koji može zapušiti dovode i čak prodreti u sam karburator. Dodavanje stabilizatora sprečava tako nešto, a uz to i sprečeva akumulaciju vlage u rezervoaru.
 
 
Sipanje goriva
 
 
Većina vožača motora menja ulje početkom sezone ali naša rpeporuka je da to uradite pred skladištenje motocikla za zimu. Time možete sprečiti da dođe do korodiranja, pre svega zbog kiselina koje nastaju kao nusprodukt sagorevanja.
 
Pred menjanje ulja, provozajte svog ljubimca dok ne postigne normalnu radnu temperaturu i tada pristupiti samom menjaju.
 
Cilindri (unutrašnja zaštita od korozije)
 
Zidovi cilindara mogu zarđati ako motor ne radi duže od nekoliko sedmica. Prva stvar koju treba uraditi je startovanje motocikla i dovođenje na normalnu radnu temperaturu kako bi vlaga isparila. Idelano bi bilo da ga malo provozate i potom da ga isključite. Nakon što se motocikl ohladio, skinite svećicu (ili svećice) i sipajte oko 25 mililitara (jedna supena kašika) čistog motornog ulja onog kojeg inače koristite u cilindar (ili cilindre). Ručno "provozajte" motor i pri tome ubacite u najviši stepen prenosa. Ovo će u motoru stvoriti jednu vrstu opne od ulja i onda vratite svećice na mesto.
 
Akumulator
 
Tokom perioda skladištenja, najbolje je da skinete akumulator s vašeg motocikla.
 
Ako je konvencionalni akumulator, proverite nivo elektrolita. U svaku od ćelija gde je nivo nizak dodajte destilovanu vodu. Obavezno destilovanu, nikako sa česme, jer će “česmovača” drastično skratiti životni vek akumulatora.
 
Ukoliko s vremena na vreme ne dopunite akumulator, on će se ubrzo isprazniti, tako da tokom zime morate voditi računa o tome. Najlakše rešenje su tzv. pametni punjači koji kontrolišu napon i po potrebi pune akumulator. 
 
Akumulator i punjač držiti u dobro provetrenoj prostoriji, na pristupačnom mestu koje nudi dovoljnu zaštitu od hladnoće. Izbegavajte betonske podove, drvena polica ili bilo kakav drugi neprovodljivi materijal je dobar izbor.
 
 
Skidanje akumulatora
 
Kočnice i kvačilo
 
Ako u poslednje dve godine ili pređenih 19.000 kilometara niste menjali kočionu tečnost ili ulje kvačika, sad je odličan trenutak da to i uradite. Tečnosti u ovim sistemima apsorbuju vlagu, koja u protivnom može dovesti do korozije ili kasnijih problema.
 
Kako kočiona tečnost može oštetiti farbu i plastiku, takve površine zaštitite prilikom procesa zamene i ponovnog sipanja. Ako malo tečnosti i kapne gde ne treba, odmah očistite to mesto sa blagim deterdžentom i uz malo vode.
 
Sistem za hlađenje
 

Ako vaš motocikl ima vodeno hlađenje, a tečnost nije menjana poslednje dve godine ili 38.600 pređenih kilometara, sad je pravi trenutak.

Tečnost za hlađenje mora biti čista i pomešana sa destilisanom vodom u tačno određenoj proporciji. Ako niste sigurni do koje temperature može izdržati vaša tečnost a da se ne zaledi, proverite uređajima za merenje kojo sada mogu da se kupe u svakoj prodavnici auto delova. Ukoliko se tečost za hlađenje zaledi, doćiće do njenog širenja što može trajno oštetiti motor.

Za pravljenej adekvatne smeše koristite destilovanu vodu, jer jedino u njoj nećete naći minerale koji u drugom slučaju mogu dovesti do reakcije sa aluminijumskim delovima motora i hladnjaka i dovesti do pojave korozije.

Ako je planirani period mirovanja motocikla duži od 6 meseci, u potpunosti ispustite tečnost iz sistema, čime ćete se u potpunosti osigurati od korozije. Važno je da ne zaboravite da nakon tog vremena dopunite tečnost.

Ukoliko je ispuštena tečnost sveža, možete je sačuvati za kasnije.

 

 
Pranje motocikla (spoljna zaštita od korozije)
 
Insekti i prljavština mogu biti pogubni za određene delove, pa je tako pre "zimskog sna" najbolje kompletno oprati i osušiti motocikl, a zatim ga po mogućstvu voskirati i izglancati.
 
Pranje motocikla
 
Metalne delove treba poprskati WD spejom, silikonskim lubrikantom ili sličnim zaštitnim sredstvom i pritom izbegavajući kontakt sa kočionim diskovima i čeljustima. Ukoliko je sedište od vinila, treba naneti zaštitno sredstvo namenjeno za njega.
 
Kako glodari ne bi auspuh iskoristili za svoj novi dom, a i radi dodatne zaštite od korozije, unutrašnji deo auspuha poprskajte WD-40 sprejom ili sličnim lubrikantom, tako da se napravi lagani sloj na površini. Zatim istim sredstvom natopite čistu krpu i ugurajte je u auspuh. Na kraju, auspuh obavijte plastičnom kesom kako bi sprečili prodiranje vlage.
 
Završni koraci
 
Ono što još možete uraditi je da napumpate gume do preporučenog pritiska i detaljno podmažite lanac ako za tim ima potrebe. 
 
Postavite motocikl na štender i postavite ga tako da prednji točak ne bude na zemlji.
 
Podmazivanje lanca
 
Ne zaboravite, usled hladnog vazduha i u kombinaciji sa neizbežnog laganom curenja vazduha, pritisak će opasti, pa stoga ako nemate štender nije na odmet da sredinom zime ponovo napumpate gume.
 
 
Prekrijte motocikl ceradom za motore, čak iako ga držite u garaži, jer je to odlična zaštita od prašine i ostalih spoljnih faktora.
 
Pokrivanje motocikla
 
 
Ako nemate vremena ili ne želite da se mučite oko potrebnih priprema za zaštitu svog motocikla, potražite zimovnik za motocikle, i u tom slučaju budite spremni da izdvojite potrebna sredstva za to.

 

Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis