Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

autopromet

Polaganje za motor, cena i uslovi za A kategoriju

Postavi na
18.07.2017.

Kako do A kategorije, cena, obuka i sve ostale stvari koje Vas čekaju da ih savladate pre nego što sednete na svoj motor.

 

Prvo da počnemo od kategorija za motocikle:

 

AM kategorija – obuhvata moped (skutere), lake tricikle i lake četvorocikle. Radna zapremina svih ovih vozila ne sme prelaziti 50 ccm, snaga ne sme biti veća od 4 kw i maksimalna projektovana brzina ne sme prelaziti 45 km/h. Takođe, za lake četvorocikle masa vozila ne sme biti preko 350 kg. Starosni uslov za ovu kategoriju je 16 godina.

 

A1 kategorija – obuhvata motocikle čija radna zapremina ne prelazi 125 ccm, snaga motora ne prelazi 11 kw i čiji odnos snage motora i mase vozila ne prelazi 0,1 kw/kg kao i tricikli čija snaga ne prelazi 15 kw. Ovu kategoriju je moguće dobiti sa 16 godina.

 

A2 kategorija – obuhvata motocikle sa ili bez bočnog sedišta čija snaga motora ne prelazi 35 kw i čiji odnos snage motora i mase vozila ne prelazi 0,2 kw/kg. Ovu kategoriju moguće je dobiti sa napunjenih 18 godina.

 

A kategorija  - obuhvata motocikle i tricikle bez ograničenja. Vozačku dozvolu A kategorije moguće je dobiti sa 24 godine, ili  i sa manje godina, ukoliko lice poseduje vozačku dozvolu A2 kategorije duže od 2 godine.

 

Kandidat koji želi da dobije neku od pomenutih kategorija prvo mora da ode u auto-školu da se prijavi za obuku i polaganje testova. 

 

Zatim počinje teorijska obuka u trajanju od 40 časova.

 

Ukoliko kandidat već ima položenu neku od “A” kategorija nije u obavezi da sluša teoretsku nastavu, a ako ima položenu neku od drugih kategorija (B,C,D) mora da odsluša 7 časova nastave.

 

Nakon odslušane teorijske nastave kandidat polaže teorijski deo ispita. Teorijski deo se polaže iz gradiva koje je obrađeno na teorijskoj nastavi. Kandidatu je za ocenu ’’položio’’ potrebno da tačno odgovori na 85% postavljenih pitanja.

 

Posle položenog teorijskog dela kandidat prelazi na praktičnu obuku na motociklu koji je u skladu sa kategorijom koju polaže.  Pre početka praktičnog dela obuke kandidat je u obavezi da odradi lekarski pregled.

 

Nakon završene praktične obuke, a pre prijave praktičnog ispita kandidat je u obavezi da položi ispit iz prve pomoći. Ispit se polaže u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi (NPR. Crveni krst) i cena se kreće od 5000 – 8000 RSD. Ukoliko kandidat ima položenu neku drugu kategoriju, a uz nju je polagao i prvu pomoć, tada nije u obavezi ponovo da polaža prvu pomoć.

 

Posle položenog ispita iz prve pomoći kandidat može da pristupi polaganju praktičnog dela ispita. Nakon položenog praktičnog ispita kandidat ili bolje da kažemo budući vozač stiče pravo za dobijanje vozačke dozvole.

 

Nako završene celokupne obuke kandidat iz auto-škole dobija potrebne papire sa kojima odlazi u SUP u kojem će mu se izraditi dozvola.

 

Cena obuke u auto-školi varira u zavisnosti od same škole i u zavisnosti od toga da li već imate položenu neku kategoriju. Ukoliko imate položenu neku kategoriju cene su niže. Ako nekim slučajem nemate ni jednu položenu kategoriju cene se kreću od 45000 – 60000 RSD, a ukoliko imate cene se kreću od 35000 – 50000RSD.

Nakon dobijanja dokumentacije o položenom vozačkom ispitu papire nosite u SUP gde će Vam izdati dozvolu. Izdavanje dozvole košta oko 1500 RSD, tačnije potrebno je izvršiti tri uplate, jednu u iznosu od 700 RSD, drugu u iznosu od 621 RSD I treću u iznosu od 255 RSD.

 

Potrebno vreme za dobijanje dozvole je oko deset dana, sa tim što možete na licu mesta dobiti uverenje sa kojim možete upravljati vozilom do dobijanje dozvole.

Jovan RistićMotul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis