Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

ctc

Kompp batajnica

vespa skupovi srbija

Xmoto

Yamahe R1 koje su obeležile istoriju

Postavi na
09.02.2018.

Pre 20. godina, kada se Yamaha R1 prvi put pojavila, predstavljala je pravi bum na tržištu motocikala kako po izgledu tako i po performansama. Svojim pojavljivanjem donela je revoluciju u konstrukciji dvotočkaša i ozbiljno uzdrmala konkurenciju.


Od 1998. godine do danas izbačeno je 8 verzija R1, a mi vam ovom prilikom predstavljamo tri verzije koje su posebno obeležile epohu ovog modela.

 

Na trećem mestu naše liste našao se model Yamahe R1 iz 2015. godine.

  

Yamaha je 2015. godine izbacila tehnički veoma napredan model R1, ovaj model preuzeo je svu naprednu elektroniku, komponente pa i sam izgled direktno sa MotoGP motocikla. Agregat je potpuno redizajniran i gotovo da nema sličnosti sa prethodnim generacijama i isporučivao je 197 KS pri 13.500 o/min i 112 NM obrtnog momenta 11.500 o/min. Velika snaga ovog agregata uparena je sa još sofisticiranijim elektronskim paketom, ovaj model R1 dobio je unutrašnju mernu jedinicu koja meri položaj motocikla u 6 osa. Taj sistem najviše pomaže kontroli proklizavanja tako što u svako trenutku meri nagib motocikla i na osnovu tih podataka kontrola proklizavanja radi mnogo preciznije. Od drugih elektronskih komponenti ovaj model je opremljen kvik šifterom, kontrolom propinjanja na zadnji točak, ABS sistemom, kontrolom startovanja. 

 

Šasija je pretrpela dosta izmena u odnosu na prethodne generacije, i ovaj deo kao i izgled skoro je u celosti kopiran na osnovu M1 MotoGP motocikla.

 

Yamaha R1 2015

 

Ovaj model se našao na trećem mestu naše liste iz razloga što iako je na papiru obećavao mnogo ipak nije do kraja uspeo da ispuni zadatak, a to je da osvoji svetsko superbajk prvenstvo. Ruku na srce ovaj model R1 osvojio je dosta jako britansko superbajk prvenstvo i još neka prvenstva širom sveta ali ipak nije ostavio dovoljno velik trag da bi se našao na prvo mestu.

 

Drugo mesto na našoj listi zauzela je generacija R1 proizvedena 2004. godine.

 

Suočena sa jakom konkurencijom u vidu Honde CBR1000RR Fireblade i Suzukija GSXR1000, Yamaha je za 2004. godinu pripremila jedan od skoro najboljih modela ikad! Pored odličnog delta boks rama, kočnica i ogibljenja najveći utisak na vozača ostavljala je brutalna snaga agregata. Yamahini inženjeri su napravili agregat sa 5 ventila po cilindru što je doprinelo za to vreme veoma velikoj isporuci od 171,3 KS pri relativno niskih 12.500 o/min i obrtnim momentom od 107 NM pri 10.500 o/min. Ovaj agregat usklađen sa odličnim menjačem mamio je osmeh na lice svakom iskusnom vozaču, naročito na trkačkoj stazi.

 

Yamaha R1 2004

 

Osim odličnih performansi ovaj R1 je krasila i izuzetna izdržljivost agregata a agresivan izgled samo je dodatno davao na ozbiljnosti ovoj generaciji R1, iako nije doživeo preveliki uspeh na trkama do danas je ostao jedan od najprodavanijih modela R1.

 

Prvo mesto na listi a i u srcima mngogih ljubitelja ’’R’’ motocikala zauzeo je YZF-R1 iz 2009. godine.

 

Ako je agregat Yamahe R1 iz 2004. godine bio btutalan onda se za agregat iz 2009. godine mora reći da je bukvalno ostavljao bez daha. Yamaha se maksimalno poigrala sa ovim agregatom, hod klipa u cilindru je smanjen i išlo se na povećanje broja obrtaja i boljem odzivu na gas. Konfiguracija ovog agregata bio je linijski četvorocilindraš ali ’’cross-plane’’ radilice postavljene pod uglom od 90 stepeni jedna u odnosu na drugu imitirale su rad V4 agregata. Sve ovo skupa doprinelo je da po broju obrtaja imate utisak da vozite dvotaktni motor! Ubrzanje je bilo neverovatno, a što je bilo najbolje od svega uvek ste imali dobar osećaj šta zadnji kraj motocikla radi. Šasija je mnogo jača nego na prethodnim modelima R1 ali je i dalje zadržala neverovatnu upravljivost. Kočnice na ovom modelu su bile i više nego na visini zadatka. 

 

Sam izgled motocikla takođe je redizajniran, iako je izgled izazvao podeljena mišljenja svi se moraju složiti da je R1 iz 2009. godine itekako privlačio pažnju.

 

Yamaha R1 2009

 

Ovo je ujedno i u najuspešniji R1 ikad napravljen u pogledu uspeha na trkačkoj stazi. Ben Špis je na ovoj generaciji R1 2009. godine bukvalno protutnjao kroz svetski superbajk šampionat i doneo Yamahi titulu, iste godine Yamaha je nizala uspehe na šampionatima širom sveta. U britanskom superbajk šampionatu koji se smatra drugim najjačim posle svetskog supebajk prvenstva Leon Kamier je osvojio titulu na R1 Yamahi pobedivši na 19 od 26 trka.

 

 

 

Uspeh na trkačkim stazama širom sveta samo je dodatno pogurao ovu generaciju R1 Yamahe do toga da ga proglasimo za najbolji R1 ikad napravljen do danas!

Jovan Ristić
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Motori presretači saobraćajne po... Detaljnije »

Nedoumice oko poreza za motocikle

Nedoumice oko poreza za motocikle

Pojeftinjenje poreza za dvotočka... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

INFO - LOUIS MOTO OPREMA KONAČNO U BEOGRADU

INFO - LOUIS MOTO OPREMA KONAČNO U BEOGRADU

Konačno možete kupiti moto oprem... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Bajkeru iskočila zmija, dok je vozio 250 km/h

Bajkeru iskočila zmija, dok je vozio 250 km/h

Vožnja motocikla pri brzini od 2... Detaljnije »

nolan akcija

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
Moto Bike

Max Moment

Motomania

MRG kula

Pilot sport

Shone sport

Radio stanice uzivo

kupoprodajni ugovor