Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

ctc

Kompp batajnica

vespa skupovi srbija

Xmoto

Tomos istorija - off road modeli, Junior, Senior, ATX i CTX

Postavi na
08.06.2018.

Tomos sedamdesetih godina prošlog veka odlučuje da se upusti u razvoj i proizvodnju kros modela. Tako sa proizvodne trake silazi jedna manja serija modela Cross 50 junior.

 

Prva serija Cross 50 Juniora napravljena je 1973. godine. Ova prva serija je bila probna serija jer je Tomos imao namere da se aktivnije uključi u kros takmičenja. Na sajmu motocikala u Beogradu ovaj model je dobio nagradu ’’dobar dizajn’’ za izgled motocikla. Ram se potpuno razlikuje od svih Tomosovih motocikala proizvedenih do tad, jedino je agregat zadržao sličnu konfiguraciju sa modelima iz Colibri 15 Sport serije, jedino su se razlikovala kanali u cilindru. Zapremina agregata iznosila je 49 ccm i isporučivao je 7,5 KS pri 7.500 o/min, deklarisana maksimalna brzina iznosila je 80 Km/h.

 

Tomos Cross 50 Junior
Tomos Cross 50 Junior
 

 

Druga serija Cross 50 juniora proizvedena je 1978. godine, u ovoj seriji proizvedeno je više komada nego u prvoj ali se ne zna tačan broj proizvedenih komada iz obe serije. 

 

 

Naslednik Tomos Cross 50 Juniora napravljen je 1978. godine i dobio je naziv Cross 50 Senior, napravljen je isključivo za takmičarske svrhe. Tomosvoi inženjeri na Cross 50 Senioru napravili su primetno snažniji agregat bez povećanja radne zapremine u odnosu na cross 50 junior model. Iz Seniorovo agregat uspeli su da ’’izvuku’’ čak 10,6 Ks pri 9.800 o/min. Hlađenje motora je rešeno preko velikih rebara na cilindru radi konstruisanih radi bržeg odvođenja toplote.

 

Tomos Cross 50 Senior

 

Prvi Tomosovi enduro modeli namenjeni isključivo za tržište bili su ATX i CTX modeli. Model ATX pravljen je 1988., 1989., 1996., 1998. i 2003. godine. ATX je imao radnu zapreminu od 49 ccm i od strane fabrike je prilagođen tako da je tad mogao da se registruje na ’’male table’’ i da se vozi na PSP kategoriju. Iz tog razloga je deklarisana snaga 2,2 Ks pro 5.500 o/min. Potenicijal agregata je daleko veći, i sa par modifikacija poput promene auspuha model ATX je dobijao daleko više na snazi. 

 

Tomos ATX
Tomos ATX

 

ATX je bio dobar za vožnju po lošijim terenima van puta zahvaljujući velikom hodu prednje viljuške i visoko podignutim blatobranima.

 

 

’’Veliki brat’’ modela ATX bio je model CTX. Tomos je ovaj model pravi uporedno sa modelima ATX tako da se i godine u kojima se CTX proizvodio poklapa sa godinama proizvodnje ATX modela. Glavna razlika modela CTX u odnosu na ATX je agregat čija radna zapremina je iznosila 80 ccm. CTX spada u kategoriju retkih Tomosovih modela čija je radna zapremina bila veća od 50 ccm. Snaga agregata iznosila je 7,5 Ks pri 6.000 o/min. Maksimalna brzina koju je CTX mogao da postigne iznosila je između 85 - 90 km/h.

 

Tomos CTX
Tomos CTX
 

 

CTX je bio sposoban da prelazi duže relacije bez većih problema. Napred se nalazila disk kočnica dok je za kočenje pozadi bila zadužena doboš kočnica. Odlikovao se odličnom startnošću, pouzdanošću i ekonomičnom potrošnjom.

 

 

Modeli ATX i CTX su poslednji off road modeli iz Tomosove fabrike koje je Tomos u potpunosti proizvodio. U novije vreme Tomos je započeo proizvodnju modela Tomos 125 SM ali ovaj motocikl pokreće Yamahin agregat te ga iz tog razloga nismo uvrstili u ovu kategoriju.

Jovan Ristić
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Motori presretači saobraćajne po... Detaljnije »

Nedoumice oko poreza za motocikle

Nedoumice oko poreza za motocikle

Pojeftinjenje poreza za dvotočka... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

INFO - LOUIS MOTO OPREMA KONAČNO U BEOGRADU

INFO - LOUIS MOTO OPREMA KONAČNO U BEOGRADU

Konačno možete kupiti moto oprem... Detaljnije »

moto bike

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
Moto Bike

Max Moment

Motomania

MRG kula

Pilot sport

moto servis beograd

Shone sport

Radio stanice uzivo