Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

Moto Magazin

Saveti za kupovinu motora i skutera

Postavi na
12.06.2014.
U kupovinu motora krenite tek onda kada razjasnite sami sa sobom šta je to što  želite. Mnogo puta sam imao priliku da naidjem na kupce koji ustvari i ne znaju šta traže niti šta žele da kupe. Takva situacija predstavlja muku i za kupce i za prodavca.
 
Internet će vam pomoći da sagledate ponudu i cene odgovarajućih modela koji vas zanimaju. Ipak ne bežite od toga da pogledate  i ponude iz vašeg mesta. Iako vam cena ili model možda ne odgovaraju u potpunosti, ipak krenite od njih pre nego što se zaputite kilometrima daleko od kuće.
 
Često se dogodi da vi, ili vaši prijatelji, poznajete nekog prodavca u kraju. To je olakšavajuća okolnost pri kupovini, jer imate bolju mogućnost da se valjano informišete o tom motoru, pa čak i da je njegova  cena veća od planirane, verujte mi, nadoknađuje je to što znate više o motoru, njegovom održavanju, prethodnom vlasniku.
Izaći van grada samo 50-100km iziskuje dovoljno troška (Slobodan dan na poslu, benzin, hrana…)
 
 

Kako da pregledam oglase? 

 
Ne gledajte samo oglase  sa najnižom cenom. Niska cena ne znači i dobra kupovina. Pogledajte od najniže do najviše  za isti ili sličan model, uzmite u obzir što više stvari i doći ćete do srednje cene. Uprkos krizi ipak niko ništa neće “pokloniti”. Dobre stvari uvek imaju svoju cenu.
 
Kada pregledate sve oglase, onda napravite prioritete, time suzite izbor na nekoliko oglasa. Prekomerni broj oglasa, poziva, napraviće vam zbrku u glavi da na kraju nećete znati šta ste uopšte ni hteli ni pogledali. 
 
Ako odvajate dan za kupovinu, pokušajte da na tom putu imate barem 2-3 ponude  koje možete pogledati. Često se desi da se ne mali deo novca određenog za kupovinu potroši u silnom telefoniranju i gledanju svega I svačega. Sa smanjenim fondom uz zamor i izgubljenu volju kupujete ono što na početku niste ni želeli.
 
 

Budite realan kupac i zahtevajte to od prodavca

 
Nemojte zvati za odrađeni motor ako postoji veliko odstupanje tražene cene od novca koji ste vi spremili za kupovinu. Nekada ćete želeti da dobijete samo informaciju, zato se tako i obratite prodavcu umesto da se predstavljate kao kupac. Svojom iskrenošću ispoštujete prodavca i realno je da  će ispoštovati i on vas tako što će vam dati željenu informaciju.
 
Kada pozivate prodavca gledajte da se osamite i u tišini sa spremljenom olovkom i papirom obavite taj razgovor praveći po koju zabelešku. To govori koliko ste ozbiljan kupac. (Godinama prodajući motocikle imao sam prilike da se naslušam raznih  “kupaca” koji su zvali iz kafića samo da bi u tom razgovoru  impresionirali “prijatelja” za susednim stolom ili neku devojku. Često su im se i rečenice poklapale : “Ako je to-to, cena mi je nebitna, dolazim i kupujem sigurno…” Naravno,takvi ne dođu nikad.)
 
Setite se poslovice “Svaki gazda svoga konja hvali” i to prihvatite kao realnost, ali se spremite da mu postavite nekoliko bitnih pitanja. Budite odmereni sa njima i pokažite da iako nemate puno iskustva dobro znate šta hoćete. Kao što neiskusan čovek ne znači i neučtiv.
 
- Znate li da li je padano sa motora i jesu li krpljene i naknadno farbane plastike? ( Zvuči bolje nego da ga pitate „da li si se nekad slupao sa ovim motorom“ ?)
- Šta ste skorije radili na njemu od servisa i po vama šta bi trebalo da sredim ako ga kupim?
- Da li se motor vodi na vas i ako ne, da li imate ovlašćenje za njegovu prodaju i prevod na treće lice?
 
Ne preterujte sa previše pitanja. Iako je za kupovinu veoma bitan utisak koji na vas ostavi prodavac, njegove odgovore prihvatite sa rezervom i manite se razmišljanja o njegovom karakteru, vi kupujete motor.  
 
Zato i pored odgovora: Obratite pažnju na svaku fotografiju postavljenog oglasa.
 
Ljudi koji su slikali svoj motor iz dosta uglova i iskoristili maksimalan broj fotografija odaju utisak prodavca koji nema šta da krije na spoljašnjosti motora. Oni koji postave tek jednu ili dve su obično mrzovoljni prodavci (ređe samo neznalice) i obično od njih je teško dobiti sve potrebne informacije.  Ne idite nikad u kupovinu polovnog motora, a da prethodno niste pregledali njegove fotografije.
Obratite pažnju na nalepnice, utvrdite da li su zadržane fabričke boje i nalepnice ili je to menjano i farbano.
 
Ako ne možete ovo sami da odredite,neka vam neko pomogne.Na kraju,uz malo pretraživanja po netu lako ćete uporediti nekoliko modela istog godišta.
 
Ovo je veoma bitna stavka jer nam ona govori o padovima i mogućim unutrašnjim oštećenjima koja se na fotografijama ne mogu videti. Iz tog razloga je to važno pitanje koje treba postaviti prodavcu.
 
 
Raspitajte se valjano o vlasništvu nad motociklom
 
Prodavac vam mora garantovati da vam može omogućiti prevod (ili prenos apsolutnih prava). Ako se odlučite za kupovinu i krenete da pogledate motor, budite izričiti da ga nećete kupiti ako vam se ne obezbedi prevod. Prevod (ili prenos apsolutnih prava) je pisani dokument tj. kupoprodajni ugovor sa podacima prodavca, motocikla i podacima kupca. Sastoji se od četiri stavke: 
 
1) Sastavljanje kupoprodajnog ugovora
2) Overa kupoprodajnog ugovora
3) Plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava(plaća se u opštini odakle je vlasnik sa saobraćajne dozvole)
4) Odjava tablica
 
Tek nakon što objedinite ove četiri stavke možete biti sigurni da ste obezbedili vlasničko pravo i da neometano možete registrovati motor na svoje ime... (Sa prve dve ste obezbedili vlasničko pravo, a tek  sa sve četiri da možete registrovati i dobiti saobraćajnu i tablicu na svoje ime)
 
Kupoprodajni ugovor možete da sastavite sami (samo je bitno da znate da navedete sve neophodne  podatke radi njegove validnosti) jer se on overava u Sudu ili opštini i bez overe u jednoj  od ove dve ustanove nije pravno važeći što znači da nećete moći da registrujete motocikl na svoje ime.
 
Imajte u vidu da se eventualna praksa oko kupoprodaje (overa kupoprodajnog ugovora kao i plaćanje poreza) vrši u toku radnog vremena državnih službi. Zato,ako vam se dogodi da motor plaćate bez mogućnosti da obavite sve četiri radnje, računajte na dodatne troškove kao i to da ste posao odradili do pola pa srazmerno tome neka ide i isplata. Morate sami pronaći način na koji ćete se obezbediti da će prodavac ispuniti svoje obaveze do kraja.
 
Odjava tablica i saobraćajne dozvole je takođe bitna stavka, jer bez toga ne možete da registrujete motor na svoje ime, a odjavu može izvršiti samo lice navedeno u saobraćajnoj dozvoli ( ili drugo lice koje za to ima ovlašćenje overeno u sudu od strane vlasnika sa saobraćajne dozvole).
 
 

Dodatne fotografije

 
Pre polaska da pogledate motor zatražite od prodavca da vam uslika dodatno bitne stavke koje niste videli na fotografijama sa oglasa.To su eventualna oštećenja, stanje guma, stanje zadnjih lančanika i drugo... Naravno, da bi vas ispoštovao sa dodatnim fotografijama morate se prodavcu i dokazati kao ozbiljno zainteresvan kupac.
 
Ako ste u mogućnosti, povedite sa sobom još nekoga ko ima više iskustva od vas.
 
 

Na šta obratiti pažnju kada gledate motocikl

 
Generalno stanje? Previše sitnih oštećenja, prljava unutrašnjost, zarđali šrafovi, sve to govori o generalno lošem održavanju motora, ali to ne treba da vas odvrati od kupovine ako su ostale, mnogo bitnije stvari u redu.
 
Gume spadaju u potrošni materijal i lako ih je zameniti, ali u sebi preračunajte troškove (glasno ukazivanje na mane može biti uvredljivo  za vlasnika i većina njih će to shvatiti kao pokušaj obaranja cene). Pazite i ne dozvolite da vlasnik zauzme čvrst stav oko cene, a niste još do toga ni došli. Budite strpljivi i ćutke sabirajte u sebi...
 
Stanje diskova i istrošenost guma na nogostupima govore dosta o pređenim kilometrima. Motocikli sa 30.000 km na satu (normalne vožnje) moraju imati još uvek dobre diskove i gume na nogostupima koje su tek počele da se ližu. Motocikli sa “izbrazdanim” diskovima imaju već po 60.000 km. Ipak, postoje i izuzeci, vlasnici koji su uspeli da sačuvaju gneralno dobro stanje i posle velike kilometraže ili su jednostavno zamenili gore pomenute stvari.
 
Obratite pažnju na viljuške, a naročito na štapove!
 
Ako su prašnjavi, a suvi-dobro je. Ako su tek očišćeni, a suvi onda ih “potopite” nekoliko puta u mestu,a zatim prođite prstima preko njih iznad semeringa. Ako su vam nakon toga masni prsti, to znači da su ulje u viljuškama i semerinzi “zreli” za menjanje (to ide zajedno, takođe spada u održavanje, ništa strašno, ali je dodatni trošak. Uračunajte i to.)
 
Izrisani štapovi sa vidnim flekama i neravninama po “košuljici” (srešćete ih kod starijih enduro motocikala) često zbog tog stanja veoma brzo oštete nove semeringe koji opet propuste ulje.
 
Takođe pokušajte da proverite stanje  štapova odmah ispod donjeg mosta. U većini slučajeva prilikom pada ili udesa strada prednji deo. Udarom prednjeg točka dolazi do savijanja štapova na najvišem delu, odmah do donjeg mosta. Kako su štapovi dosta skupi prilikom sređivanja tako oštećenog motocikla, mnogi pribegavaju ispravljanju. Ispravljanje povlači dalje pucanje i zbog toga ćete naći štapove varene na tom mestu. Pri normalnoj vožnji (bez dizanja na zadnji točak) takvi štapovi mogu trajati dugo, međutim, ipak su nebezbedni, jer pri svakom i manjem udaru se mogu lako polomiti i izazvati mnogo veću povredu motocikliste. Naprsline ili možda i mali varovi na štapovima su znak da je motocikl pretrpeo neki udes...
 
Svaki motor mora da pali dobro. U vreme kad ugovorite sastanak, zamolite vlasnika da vas sačeka sa hladnim agregatom. (Da ga ne startuje 10min pred vaš dolazak.) To ćete lako proveriti  ako dlanom dohvatite agregat ili izduve (naravno, pazite ruke). Savetujem vam da pustite vlasnika da prvi put upali motor. Svaki motor, naročito onaj malo stariji, ima neku svoju “caku” za paljenje. Upamtite koliko povlači sauh ili kada daje gas i to kasnije primenite.  Dok je agregat hladan, lakše ćete da čujete eventualan nepravilan rad motora.
 
Razlog  je u hladnom ulju i slabijem podmazivanju koje se poboljšava kako se motor zagreva pa se samim tim i rad stišava. Takođe ćete lakše čuti distributivni lanac (španer koji ne španuje dobro već tek onda kad se zagreje). Videćete i izduvne gasove koji treba da se smire i izgube kako se agregat zagreva. Stavite blago ruku na kraj izduva, ne zatvarajući ga u potpunosti, tako ćete dodatno opteretiti rad agregata na prazno i čućete da se zvuk menja. Dobar agregat se samo guši ne menjajući zvuk, onaj lošiji počinje da zvecka tamo gde ima “lufta”. Ta proba traje samo 2-3 sekunde. 
 
Obratite pažnju da sa ovim proverama i “ritualima” ne preterate! Znajte da postoje bajkeri koji imaju više iskustva nego pojedini ovlašćeni serviseri ili profesionalni prodavci motocikala.  Pustite uvek prodavca neka kaže šta ima. Ako ste poveli prijatelja koji već ima iskustva više od vas onda prepustite ovo njemu.
 
 

Rad motora

 
Morate biti dobar poznavalac da biste ocenili pravilan ili nepravilan rad agregata. Ovde namerno neću ništa detaljno pominjati, jer možemo samo zbuniti one koji nemaju puno iskustva. Različito se čuje 2T od agregata 4T,drugačije pak V agregat od  jednocilindričnog itd...
 
Zajedničko za sve je da ne sme biti previše “metalnog zveketanja”. Mada imam iskustva sa pojedinim modelima Kavasaki-ja koji su toliko “zvonili” da sam mislio kako će svakog časa zakovati, a ljudi ih još uvek voze i oni i dalje isto rade. (O Dukatiju i suvom kvačilu i da ne govorim...) Jednostavno nema pravila. Računajte da kupujete polovnu stvar i da povedete najiskusnijeg majstora opet vam ne može garantovati. 
 
Jednostavno morate povesti dobrog prijatelja, sa dobrim iskustvom, bio majstor ili ne. (A dobar prijatelj sa dobrim iskustvom obično ima i dobar apetit,  tako da i to uračunajte u troškove).
 
Probnu vožnju predlažem da prvo prepustite prijatelju. To ne mora biti moto mehaničar niti neko sa veoma dobrim iskustvom. Dovoljno je da čovek već ima i vozi motor.
 
 Laganom vožnjom lako se proveri rad menjača, stanje lanca i lančanika? Konstantno i ravnomerno potezanje pri otvaranju gasa u svakoj brzini? Da li motor vuče i na koju stranu?  Kvalitet kočenja? Itd...
 
Ono što sami morate proveriti, imali iskustva ili ne, da li vam odgovara veličina motora?  Da li stičete utisak da vam je pretežak ili previše mali? Visina i položaj sedenja, položaj nogu prilikom vožnje? Jednom rečju – Leži li vam taj motor ili ne?
 
I na kraju dolazi ono najbitnije. Motor mora da vam legne na srce!  U tom slučaju nemojte zanemariti krupne nedostatke i njegovo generalno loše stanje, ali ako njih nema, zanemarite sve sitnice i troškove koji vremenom mogu da se srede. Nemojte da vam kupovina motora postane noćna mora i da u njoj vremenom izgubite želju za njim. 
 
Jer život je isuviše kratak da biste tek tako proćerdali želju za motorom i svim onim lepim što ga prati. A opet je isuviše dug da steknete iskustvo, izmenjate i popravite sve sitnice i jednog dana kupite potpuno nov.
Nebojša Kovandžić - Pontis Motori
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Motori presretači saobraćajne po... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

Nedoumice oko poreza za motocikle

Nedoumice oko poreza za motocikle

Pojeftinjenje poreza za dvotočka... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis