Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

moto delovi i oprema pontis

Xmoto

Kako napraviti cafe racer motor, spoj umetnosti i nauke

Postavi na
26.10.2015.

Dizajneri su po svojoj prirodi kreativni ljudi, koji žele da u svom radu budu što je više moguće slobodniji, kako bi i konačan proizvod bio što bolji.

 

Ovo uputstvo je upravo to. Dizajnirati kafe rejser predstavlja podjednak spoj umetnosti i nauke. Svaki motocikl je na svoj način drugačiji i odražava okruženje, vremenski period, pa čak i samog vlasnika. Ipak, postoje određeni aspekti koji se mogu osigurati da rezultat bude što bolji i profesionalniji.

 

Kroz čitav proces izrade kafe rejsera, provešćemo vas uz pomoć Honde CX500, dizajnera Mateuša Stankjeviča, u čijoj izradi je učestvovala radionica Eastern Spirit.

 

 

OSNOVA. Osnova najviše doprinosi strukturi, pravcu i samoj atraktivnosti jednog kafe rejsera. Prvo, malo teorije: kafer rejser definiše prava linija koja ide od prednjeg do zadnjeg dela, a koja daje beskompromisni izgled i snagu dizajna. Dobra je ideja da ovo pravilo ne menjate, iako ima odstupanja od njega.

 

Ta linija je prva stvar koju vaš mozak “vidi” i po kojoj će “ići” pogled. Svako “prekidanje” te linije prekida kontinuitet i kvari pojavu motocikla. Linija se u stvari ta moćna osnova koja stoji iznad dva točka jednake veličine.

 

 

MESTO (ili TAČKA) SEČENJA. Ove linije su centralne linije točkova. Sve izvan njih će motocikl, u najmanju ruku, učiniti čudnim. Dešava se da dođe do manjih prelaza, koji nisu tako strašni, ali svako veće odstupanje će pokvariti izgled.

 

Ako se baš pretera, čitava pojava se može nadoknaditi smanjenjem visine sedišta. Prednji deo motocikla i nije toliki problem, s tim što se treba truditi da blatobrani budu sečeni po ovoj liniji jer tako izgledaju najbolje.

 

 

MAKSIMALNA VISINA. Ova stavka je podjednako važna kao i prethodna, jer sama visina i te kako utiče sa celokupan izgled i dizajn. Definisana je kao najviša tačka rezervoara goriva i sve što bude iznad ove tačke će umanjiti estetiku motocikla. Takođe, velika odstupanja od ovog pravila mogu mašini dati izgled trekera, a ne kafe rejsera. U kombinaciji sa tačkama sečenja, dobija se prostor koji treba da sadrže sve značajne elemente vašeg dizajna.

 

 

TAČKA NAJVEĆE ŠIRINE. Ovaj element je podjednako važan kao kod dizajniranja kafe rejsera, tako i kada su automobili u pitanju. Ovaj element, koji mnogi nazivaju i linija najveće težine, predstavlja 3D “brata” 2D liniji osnove i zajedno funkcionišu kao tim.

 

Ako postoji najvažniji aspekt izrade kafe rejsera, to je ova stavka, jer pravilno urađena motociklu daje smislenost, dok u suprotnom odaje utisak gomile delova nabacanih na jedno mesto. Kada sledeći put vidite motocikl ili automobil, obratite pažnju na tu liniju i gde se nalazi. Ova Honda je savršen primer.

 

 

VIZUELNA TEŽINA. Na obeleženom mestu se nalazi glavna “masa” motocikla i ona se može podeliti na dva dela. Prvi je motor, uključujući i cilindre i prenos, u suštini sve što se nalazi u prednjem delu podrama. To je ujedno i parametar za dužinu rezervoara za gorivo. Sve duže ili manje od toga će značajno uticati na izgled motocikla.

 

Drugi, podjednako bitan deo je osa vizuelne težine, označena na sredini. Nju uglavnom definiše sredina motora, a utiče na idealan oblik rezervoara za gorivo. Najviši deo rezervoara bi trebalo da se nalazi na osi, ili vrlo, vrlo blizu nje.

 

Ovo pravilo podjednako važi za modele Honde, Kawasakija i Yamahe, koji imaju drugačiji položaj agregata.

 

 

LUK. Idelano bi bilo da sedište i rezervoar izgledaju kao da idu jedan uz drugi. To možemo izvesti uz pomoć zaobljenih linija rezervoara i njihovog uklapanja sa zadnjim delom sedišta. Tako će ova dva dela izgledati kako da su napravljeni od jednog komada metala.

 

 

GLAVNI (PRIMARNI) UGLOVI. Često se ne vodi dovoljno računa o tome različiti uglovi između viljuške, amortizera i drugih delova mogu da naprave špagete od linija i da utiču na izgled motocikla. Vodite računa o uglovima kada dodajete nove delove. U slučaju ove Honde, u izradi je vođeno računa da ugao prednje voiljuške i novog podrama ne bude previše različit.

 

 

SEKUNDARNI UGLOVI. Kao što vidite na slici, čak i na nekim manjim mestima, tokom izrade se vodilo račina da se od dva ili više uglova različitih delova prave paralele. To je određena vrsta podsvesne poruke; verujte, ako ih vi niste zapamtili, vaš mozak sigurno jeste.

 

 

RAZMAK VILJUŠKE. Neka prednji točak bude što “ušuškaniji”. To daje motociklu agilniji i agresivniji izgled.

 

Međutim, ima i odstupanja od ovog pravila na motociklima koji izgledaju odlično. Ako se držite pravila, stećićete osnovu koja će vam pomoći da razumete i shvatite širu sliku.

 

Naravno, kada postanete svesni pravila, na vama je da ih se držite ili da ih prekršite.

Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Motori presretači saobraćajne po... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Nedoumice oko poreza za motocikle

Nedoumice oko poreza za motocikle

Pojeftinjenje poreza za dvotočka... Detaljnije »

INFO - LOUIS MOTO OPREMA KONAČNO U BEOGRADU

INFO - LOUIS MOTO OPREMA KONAČNO U BEOGRADU

Konačno možete kupiti moto oprem... Detaljnije »

skuter centar

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
Moto Bike

Mrg moto shop

Motomania

Pilot sport

Shone sport

Radio stanice uzivo