Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

Moto Magazin

10 motocikala koji su idealni za nove adventur vozače

Postavi na
08.03.2018.

Novi adventur vozači motocikala raznolika su i široka grupa vozača. Neki su potpuno novi u svetu motocikala dok drugi imaju dosta iskustva u vožnjih drugih tipova motocikala. Na tržištu postoji mnogo različitih modela adventur motocikala, pa izbor odgovarajućeg koji bi odgovaro vašim potrebama ume da bude veoma težak. Pokušaćemo ovih tekstom da pomognemo u odlučivanju onima koji žele da se oprobaju i u adventur vožnji.

 

U pravljenju ove liste za nove adventur vozače u obzir smo uzeli motocikle sa prefiksom na udobnosti u toku dužih putovanja. Motocikli sa ove liste pružaju dovoljno komfora i pouzdanosti da prelaze velike razdaljine. Takođe smo sa liste isključili skuplje adventur motocikle poput Honde Transalp, BMW F800 GS i drugih skupljih modela. Iako nekim slučajem imate dovoljno para da kupite neki skuplji adventur motocikl ipak Vam preporučujemo da Vaš prvi adventur motocikl bude iz jeftinije kategorije. 

 

Vaš prvi adventur trebalo bi da bude praktičan, zabavan za vožnju a da pri tome nije jako skup, takođe motocikl mora da bude svestran da bi ste mogli da istražujete razne stilove vožnje da bi ste kasnije mogli da otkrijete vrsta adventur motocikala Vam najviše odgovara.

 

Lista počinje sa motociklima kojima asfaltirani put više odgovara. Kako lista bude napredovala tako ćete više nailaziti na modele koji se ne stide da siđu sa puta. Da napomenemo još jednom da ovo nije lista ’’Najboljih 10’’ adventur motocikala. Izbor najboljeg adventur motocikla je ipak individualna stvar svakog vozača.

 

1. Kawasaki versys 650

 

Kawasaki versys 650 je motocikl koji nudi uspravan i komforan položaj u toku vožnje i stepenasto sediše koje je udobno kako za vozača tako i za suvozača. Harzmatični dvocilindrični agregat isporučuje dovoljno linearne snage za vožnju na auto putu. Visok vetrobran i ekonomična potrošnja goriva pružaju mogućnost za duža putovanja. ABS kočnice su standardne na modelima od 2014. godine što uveliko doprinosi sigurnosti u svim uslovima vožnje.

 

Kawasaki Versys
Kawasaki Versys 650

 

 

Upravljivost kao kod sportskog motocikla i brzo podizanje obrtaja agregata čine ovaj motocikl zabavnim za vožnju na krivudavim putevima. Versys se takođe pokazao dobro kao pouzdan i okretan motocikl koji može da se koristi svakodnevno. Ovaj model je dovoljno visok tako da povremeno možete da siđete sa asfaltiranog puta na neki zemljani put, međutim njegovi točkovi od 17 inča su definitivno dizajnirani za asflat. Versys 650  je dobra opcija za nove adventur vozača koji uglavnom planiraju da se voze po asfaltu.

 

2. Suzuki V-Storm 650

 

V-Stormje kao i Versys ’’stilizovani’’ adventur motocikl ali ga prednji točak od 19 inča čini daleko sigurnijim za vožju van asfalta. V-Storm 650 je više orijentisan ka vožnji po zemljanim i kamenitim putevima, dok je versys uglvanom namenjen za vožnju po asfaltu.

 

Suzuku V-Storm 650
Suzuki V-Storm 650

 

 

Dvocilindrični agregat, visoki vetrobran i široko sedište pružaju udoban položaj prilikom dugih vožnji na auto putu. Potrošnja goriva je veoma ekonomična a V-Storm takođe dolazi sa ABS kočionim sistemom, V-Storm možda nije najzabavniji motocikl ali je veoma razumna opcija prilikom kupovine.

 

 

3. BMW G650GS

 

BMW G650GS je motocikl sa fokusom za vožnju po asfaltu ali mu njegova mala težina i dost veliki hod ogibljenja omogućavaju da češće napušta sigurnost asflata. Velika snaga na niskim obrtajima omoćuava da ovaj jednocilindrični agregat bude lakši za kontrolu u uslovima slabog prijanja gume za podlogu. Sa druge strane jednocilindrični agregat emituje više vibracija u odnosu na dvocilindrične agregate kada ga vozite na auto putu.

 

BMW G650GS
BMW G650GS

 

 

Ako zanemarimo vibracije BMW G650GS nudi dosta komfora na dužim vožnjama po otvorenim putevima, ima dovoljno snage i stabilnosti da postigne zavidnu krajnu brinu. Mala potrošnja goriva omogućava da sa jednim rezervoarom možete da pređete i 250 Km. Ovaj svstrani motocikl je odličan odabir za niže vozač kojima je potrebno niže postavljeno sedište. Na zahtev kupca sedište se može postaviti još niže kada se kupuje nov motocikl.

 

G650GS je pouzdan, u standardnu opremu spada i ABS sistem kočenja. Održavanje motocikla je nešto skuplje u odnosu na japanske proizvođače ali BMW G650GS je odličan izbor za nove adventur vozače jer pruža odlične performanse uz razumnu cenu.

 

4. BMW G650GS Sertao

 

BMW Sertao je u proistekao iz modela G650GS sa tim što je ovaj model prvenstveno napravljen za off road vožnju. Sertao poseduje žbičane točkove od 21" i duži hod ogibljenja. Sa pravim gumama ovaj Sertao je sposoban da istražuje gotovo sve zemljane i kamene terene. Sertao je dosta višlji i duži motocikl u poređenju sa BMW G650GS modelom pa bi to moglo da predstavlja problem nižim vozačima.

 

BMW G650GS Sertao
BMW G650GS Sertao

 

 

Sertao isporučuje isto snage kao i G650GS ali dolazi sa mnogo više dodataka kao što su štitnci za ruke, na motociklu postoje takođe štitnici koji sprečavaju da se motocikl ošteti ako Vam padne, kao i na svim modelima i ovaj je opremljen ABS om, zatim na ovom modelu postoji više mesta na kojim možete zakačiti prljag.

 

Potrošnja goriva je mala, na otvorenom putu Sertao se ponaša veoma dobro. Jedina razlika u odnosu na G650GS je ta što Sertao ima duži hod ogibljenja pa je malo drugačiji osećaj priliko koćenja jer prednja viljuška ponira više na Sertau nego na standardnom G650GS - u.

 

 

5. Kawasaki KLR 650

 

KLR 650 je na tržištu već više od dvadeset godina što njegov dizajn i potvrđuje. Zahvaljujući njegovom dugom postojanju KLR 650 je usavršen do perfekcije. Ovaj model ne poseduje injektore već i dalje koristi karburatore, možda Vas neće oboriti sa nogu sa jakim ubrzanjima ali je agregat KLR 650 izdržljiv i otporan.

 

KLR 650 je jedan od najsvstranijih motocikala, jedan je od najlakših adventu motocikala i sadrži sve potrebne dodatke za duga putovanja kao što su vetrobran, rezervoar veće zapremine i mesto za kačenje prtljaga. KLR 650 se na otvorenom putu ponaša sasvim solidno, jedina mana je ta što mu manjka agresivnosti prilikom dodavanja gasa kod preticanja. Sa punim rezervoarom KLR 650 je u stanju da pređe i do 450 Km. Položaj sedišta je nešto višlji i mogao bi da predstavlja problem nižim vozačima ali vozači prosečne visine mogu sasvim opušteno da dodirnu tlo nogama.

 

Kawasaki KLR 650
Kawasaki KLR 650

 

 

Što se vožnje van asflata tiče, KLR 650 se i tu snalazi sasvim solidno. Napred se nalazi žbičani točak od 21", ogibljenje ima srednje dugačak hod a kad se uspravite na motociklu imate utisak kao da se nalazite na nekom off road motociklu. Snaga agregata je veoma uglađena što omogućava fino doziranje gasa a samim tim možete opuštenije voziti na podlogama sa manje prijanjanja.

 

Glavne odlike KLR 650 su pouzdanost, jednostavnost i niska cena održavanja. Odličan je motocikl za nove adventur vozače koji planiraju da pređu dosta kilometara van asfalta ali sa druge strane planiraju da se dosta voze i na asfaltu. KLR može da uradi skoro sve što zatražite od njega, na kraju krajeva zato je i opstao celih 25 godina na tržištu.

 

 

6. Husqvarna TR650 Terra

 

Husqvarna TR650 Terra koristi potpuno identični agregat kao i BMW G650GS i Sertao, doduše snaga agregata je povećana sa 50 KS na 58 KS. TR650 Terra je više off road motocikl sa manjim vetrobranom, manjim rezervoarom, manjom težinom i većim hodom ogibljenja u odnosu na prethodne modele sa ove liste. Ovaj model koristi petostepeni umesto šestostepeni menjač što može da se odrazi negativno u vožnji po auto putu.

 

TR650 Terra je više dual sport nego adventur motocikl, poseduje žbičane točkove, napred od 21" dok se pozadi nalazi točak od 18". Ovaj motocikl je više od adventur motocikla ali ako krenete da ga vozite agresivnije van puta uvidećete da se ovaj model ipak ne može voziti kao potpuni kros motor iz razloga što mu ogibljenje ima nešto kraći hod.

 

Husqvarna TR650 Terra
Husqvarna TR650 Terra

 

 

Moćni agregat sa injektorima i snaga off road motocikla glavne  su prednosti ovog modela. TR650 Terra nije toliko svestran motocikl poput Sertao modela ali je jeftiniji. Na sebi ovaj model ima manje opreme za duža putovanja pa iz tog razloga se ne preporučuje onim vozačima koji bi da ga koriste za tu namenu. U rezervoaru ne staje velika količina goriva, vetrobran mu je nešto kraći te Vam neće pružiti veliku zaštitu prilikom vrže vožnje. Agregat je na ovom modelu tjnuiran pa mu je iz tog razloga životni vek kraći nego na BMW G650GS modelu. 

 

Sveukupno, ovaj model je dobar za početnike koji žele motocikl sa modernom tehnologijom po prihvatljivoj ceni. TR650 Terra je dobar off road motocikl sa moćnim agregatom sa kojim niži vozači mogu da uživaju i na otvorenom putu, sa tim što ako hoćete da ga koristite baš za vožnju na auto putu preporučljivo je da ugradite veće rezervoar i vetrobran.

 

 

7. KTM 640 Adventure

 

KTM 640 Adventure je veoma lagani adventur motocikl sa veoma kvalitetnim komponentama, snažnim agregatom i čvrstim ogibljenjem. KTM 640 Adventure je najbliži kros motociklu od svih adventur motocikala, međutim negativna strana ovog modela je ta što jednocilindrični agregat prenosi vibracije koje mogu da smetaju priliko dužih vožnji. Još jedna stvar koja bi mogla da pravi problem je to što je motocikl veoma visok pa je pogodniji za višlje vozače.

 

KTM 640 Adventure
KTM 640 Adventure

 

 

KTM 640 Adventure se lako nosi sa dubokim peskom i nešto blatnjavijim terenom ali je dosta težak motocikl pa se ne preporučuje manje iskusnim vozačima da previše eksperimentišu u ovim uslovima. Vožnja po auto putu u dužini od dva sata je prihvatljiva ali vibracije i neudobno sedište mogu praviti probleme u toku dužih vožnji.

 

Ovaj model ima dosta velik rezervoar sa kojim možete preći i do 450 Km, agregat je veoma pouzdan i odličan je izbor ako želite da putujete po neasfaltiranim putevima ili da istražujete off road predele.

 

 

8. Suzuki DR650SE

 

Suzuku DR650SE je više dual sport motocikl a ne adventur. Bez vetrobrana vozač jednostavno nema nikakvu zaštitu prilikom vožnje na otvorenom putu, mali rezervoar ima izdašnost od svega 200 Km vožnje, DR650SE takođe nema prostor za kačenje i nošenje prtljaga te iz ovih razloga nije pogodan za duža putovanja. Međutim sa nekoliko modifikacija i dodataka koje možete kupiti od DR650SE može se napraviti solidan adventur motocikl. Za razliku od mnogih dual sport motocikala, DR650SE ima srednje tjuniran vazdušno hlađeni agregat koji je pouzdan, čak štaviše DR650SE je stekao reputaciju otpornog motocikla, poput Kawasakija KLR 650.

 

Suzuki DR650SE
Suzuki DR650SE

 

 

Okruženje u kojem se DR650SE najbolje snalazi je blato, pesak i teren na koji bi se radije uputili na kros motoru. Ovaj model poseduje prednji točak od 21" dok je zadnji 18", oba točka su žbičana, ergonomija motocikla je kao kod pravog kros motora i pruža osećaj stabilnosti. Linearna isporuka snage i nisko postavljeno sedište čine ovaj motocikl odličnim za učenje vožnje na off road terenima. 

 

Čak i sa raznim dodacima DR650SE nije najbolji izbor za vožnju na auto putu. Manjak snage i ubrzanja veoma će se primetiti priliko preticanja dok će vibracije koje dolaze od agregata vremenom početi da smetaju.

DR650SE je odličan motocikl za nove adventur vozače koji će većinu vremena da provode na zahtevnijim neasfaltiranim putevima. Motocikl je veoma zahvlan što se troškova održavanja tiče

 

 

9. Honda XR650L

 

Poput Suzukija DR650SE i Honda XR650L je pravi dual sport motocikl. Takođe nema vetrobran, ima mali rezervoar i nema šinu za kačenje prtljaga. Međutim sa nekoliko dodataka XR650L brzo postaje pravi adventur motocikl. Glavna odlika XR650 je ta što se odlično nosi sa agresivnijim stilom vožnje na off road putevima. Poseduje trkačko ogibljenje sa dugačkim hodom koje je dizajnirano tako da upija grube i neravne terene pri većim brzinama. Izrdžljivost agregata može se dodati na listu vrlina koje ovaj motocikl poseduje.

 

XR650L poseduje točkove od 21" napred i 18" nazad, ogibljenje gugačkog hoda, žbičane točkove. Ergonomija samog motocikla je poput pravog kros motora i veoma je stabilan prilikom vožnje na off road putevima. Uglađen agregat sa dobrim obrtnim momentom omogućava vozaču da u svakom trenutku kontroliše proklizavanje zadnjeg kraja motocikla.

 

Honda XR650L
Honda XR650L

 

Agregat XR650L na otvorenom putu ponaša se sasvim solidno, mada mu nedostaje agresivnosti i ubrzanja prilikom preticanja. Stvar dodatno komplikuje i to što ne postoji vetrobran te udari vetra znaju i te kako da ometaju vozača. Još jedna mana ovog modela što mu zapremina rezervoara dozvoljava da pređe razdaljinu od svega nekih 210 Km na otvorenom putu.

 

U odnosu na Suzuki DR650SE, XR650L ima nešto više snage i bolju off road suspenziju a i XR650L je dosta visok motocikl pa niži vozači mogu da imaju poteškoće prilikom stajanja. Dobra strana XR650L je i to što je održavanje dosta jeftino i ovaj motocikl je dobar prvenstveno za one vozače koji ne nameraju mnogo da se vozaju na asfaltiranim putevima.

 

 

10. Suzuki DR-Z400S

 

DR-Z400S je čistokrvni dual sport motocikl sa fokusom na agresivni off road stil vožnje, DR-Z400S je veoma mali i lagan sa dobrom isporukom snage naročito pri većim obrtajima. Nema vetrobran, ima rezervoar male zapremine i nema šinu za kačenje prtljaga. Međutim njegova mala težina i off road sposobnosti čine ga odličnom početnom platformom za buduće off road vozače.

 

Na Suzuki DR-Z400S dobićete osećaj da vozite pravi kros motocikl. Motocikl dolazi sa žbičanim točkovima, prečnika 21" napred i 18" pozadi kao i sa ogibljenjem koje ima dugačak hod. DR-Z400S je u stanju da savlada najzahtevnije staze, na ovom modelu jedinu poteškoću mogu da imaju niži vozači jer je sedište postavljeno visoko a i agregat prenosi dosta vibracija što se može negativno odraziti prilikom dužih vožnji.

 

Suzuki DR-Z400S
Suzuki DR-Z400S

 

DR-Z400S može da se nosi sa saobraćajem na otvorenom putu, jedna od stvari koja ga sputava je manjak snage koji se naročito odražava prilikom preticanja. Bez vetrobrana i sa rezervoarom male zapremine DR-Z400S nije prikladan za neka duža putovanja. Iako je agreagt tjuniran dobro se pokazao u pogledu izdržljivosti i pouzdanosti.

 

Adventur motocikli su odlični za sve vozače koji žele motocikl za sve vrste puteva pa i zemljanih. U ovom tekstu smo za Vas opisali modele adventur motocikala i nadamo se da ćete odabrati onaj koji najviše odgovara vašim kriterijumima.

Jovan Ristić
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Motori presretači saobraćajne po... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis