Motoring
CF Moto Srbija
CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

autopromet

Odlazak na moto susret u Pulu

Postavi na
05.05.2012.

Pula! Grad za koji me vežu uspomene na neka druga vremena, kada je sve bilo lepše, lakše, bolje… A i kada sam bio 25 godina mladji.

Prethodno planirani put za San Marino na MotoGP se izjalovio kada smo videli cenu ulaznica koje su strašno velike naspram Brna. Drugar Marinko i ja smo pravili drugu rutu i plan je bio da spojimo lepo i korisno, tj. vožnja na motoru i kupanje na moru.

Dogovor je pao na moto susretu u Puli. Od 1. do  4. 9. 2011. u organizaciji TWIN HORN M.C. Marinko na svom Hyosung Aquila, a ja (Zoran) sa sinom Milošom na fazeru 600.

Posle provere motora i pakovanja u 13 časova krećemo iz Beočina preko Sremske Mitrovice prema graničnom prelazu Batrovci. Usput, pred graničnim prelazom, sipamo gorivo  i pravimo dogovor o predviđenim pauzama. Bez problema ulazimo u Hrvatsku. Vozimo poznatim auto putem Beograd-Zagreb, uz pauzu za sipanje goriva. Dolaskom u Zagreb odvajamo se za Rijeku. Put Rijeka-Zagreb je malo više opterećen, ali nama na motociklima to ne smeta i napredujemo po planu do Gorskog Kaotara gde pravimo pauzu na benzinskoj pumpi zbog kiše. Pet kilometara od pumpe vidimo da kiša tu nije ni padala, no dobro, zbog jednog oblaka smo imali lepu pauzu od jednog sata.

usputno zaustavljanje

Odredište za prvu noć je Rijeka i noćenje kod Marinkove rodbine. Dolazimo kod Antona, zvanog Barun, koji uz srdačan doček, onako kako priliči pravom domaćinu nudi rakiju, za posle dobrog puta i sprema dobru večeru. Uz priču i posle jela ’ladno pivo, vreme brzo prolazi i odlazimo na spavanje.

jelo i pice kod brauna

Posle doručka koji Barun sprema počinjemo da se spremamo i da krećemo za Pulu. Dan je prelep i putovanje starim putem uz more, iako je gužva jer turistička sezona još traje, predstavlja pravo uživanje. Za Marinka gužva nije problem kada je na motociklu i brzo se probijamo prema Puli. Usput srećemo dosta motociklista iz Hrvatske, Slovenije i Italije, koji idu za Pulu na skup. Dosta njih nas obilazi (oni kojima se žuri), a mi uživamo u prelepom krivudavom putu i mirisu mora i borova, uz povremeno zaustavljanje i uživanje u svemu što vidimo i osećamo.

Dolazak u Pulu budi mnoga sećanja na davne dane u kasarni Katarina. I tada pravi šok, posle 25 godina ponovo u kasarni, na pisti, u spavaonici.Moto skup se održava baš u kasarni gde sam proveo 10 meseci i gledao kako se u brodogradilištu Uljanik prave brodovi. Kao i u svim bivšim kasarnama, sve je to u prilično lošem stanju, ali slika skockane i sređene kasarne je još u mom sećanju. Skup je odličan. Sa mnogo ljudi i motora i uz dobru organizaciju M.C. TWIN HORN-a, super defile i još bolju muziku sve je prošlo savršeno.

defile

Plan je da tu prenoćimo kod kumova Josipa i Ljilje. U pravo vreme dolazimo kod njih. Kada se vino cedi i peče ćevap. I šta sada? Jesti i piti se mora! Koristimo priliku da operemo motor (Marinko), a sa mojim fazerom, Miloš i Davor (kumov sin) odlaze u život.

kumovi

Sutradan nakon ručka koji kuma super pravi krećemo ponovo za Rijeku, jer je Barun rekao da u 18 časova skida jagnje sa ražnja. Da ne bismo zakasnili, odlučujemo da idemo novim putem Pula-Rijeka preko Učke. Uz lutanje da nađemo Baruna jer smo došli sa druge strane stižemo na ’ladno pivo i vruću jagnjetinu. Pravo društvo na okupu sa harmonikanjem i pevanjem.

Prekomerno jelo i piće odlazu sutrašnji put za prekosutra. Dan tmuran, ja mamuran, koristimo za pregled motora, podmazivanje lanca i odmor od tih napora iz Pule i Rijeke. Odmorni ustajemo, i vidimo da se vreme jako namrštilo, pa put za Vodice prebacujemo na auto-put, a ne uz more kako smo planirali.

Borba sa vetrom nakon pola puta prestaje, a i vreme se popravlja. Stižemo u Srimu, mesto kod Vodica. U Srimi ostajemo 3 dana. Vreme provodimo u uživanju i blagodetima mora, šetnji i odmoru. Ipak posle svega moramo da planiramo put za povratak.
Dogovor, a i pogled na kartu i odluka pada na Mostar, Sarajevo pa  Beočin. Ujutru posle doručka krećemo preko Opuzena, Metkovica, Čapljine i stižemo u Mostar. U Mostaru odlazimo na stari most na Neretvi, pravimo par fotografija i nastavljamo prema Sarajevu. Kroz Sarajevo samo prolazimo bez zadržavanja. A pauzu za ručak pravimo ubrzo po izlasku iz njega, na obali Miljacke u usputnom restoranu. Hrana obilnija i jeftinija nego u Hrvatskoj, a jagnjetina i teletina ispod sača. Zatim standardno, Sokolac, Vlasenica i Zvornik granica. Napokon Srbija!

Nakon 7 dana i 2000 km u večernjim satima stižemo srećni, zadovoljni a i pomalo umorni. Ideje za sledeće putovanje postoje ali.. Zašto uvek ali?! Pozdrav do sledećeg putovanja i priče.
 

Zoran PalikućaMotul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis