Motoring
CF Moto Srbija
voge motocikli

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

autopromet

Kako sačuvati akumulator motocikla preko zime?

Postavi na
16.11.2023.
Zima može biti neumoljiva prema akumulatorima na motociklima. Niske temperature mogu uzrokovati ispraznjenje akumulatora i oštetiti ga tokom dužeg perioda neaktivnosti.
 
Da biste sačuvali svoj akumulator i osigurali da će vaš motocikl startovati bez problema kada stigne proleće, sledite ove korake za pripremu i očuvanje akumulatora tokom zimske pauze.
 
1. Redovno vožnja ili održavanje
 
Najbolji način da sačuvate akumulator tokom zime je da ga redovno koristite. Povremena vožnja će održavati akumulator napunjenim i sprečiti ga da se isprazni. Ako je to moguće, vozite motocikl barem jednom mesečno tokom zimskih meseci.
 
Ako nećete moći da vozite motocikl tokom zime, razmislite o upotrebi pametnog punjača akumulatora. Ovi uređaji održavaju konstantan napon akumulatora i sprečavaju ga da se isprazni. Većina modernih pametnih punjača ima funkciju održavanja koja automatski prilagođava napon kako bi očuvala akumulator.
 
2. Isključite akumulator
 
Ako ne planirate da koristite pametne punjače, a motocikl će ostati parkiran tokom dužeg vremenskog perioda, razmotrite opciju isključivanja akumulatora. Isključivanjem akumulatora s motocikla sprečavate bilo kakav potencijalni gubitak energije kroz električne sisteme ili parazitske potrošače. Ovo će produžiti vek trajanja akumulatora i smanjiti rizik od potpunog ispražnjenja.
 
3. Čuvanje na toplom i suvom mestu
 
Idealno mesto za skladištenje motocikla tokom zime je suvo i toplo mesto, poput garaže ili podzemnog parkirališta. Temperaturne promene i vlažnost mogu negativno uticati na akumulator. Ako nemate pristup garaži, razmislite o pokrivanju motocikla kvalitetnom pokrivačem kako biste ga zaštitili od vremenskih uticaja.
 
4. Redovno proveravajte stanje akumulatora  
 
Tokom zimskih meseci, povremeno proveravajte stanje akumulatora. Koristite voltmetar ili multimetar kako biste utvrdili napon akumulatora. Ako primetite da je napon opao ispod preporučene vrednosti ili ako akumulator izgleda oštećen, razmislite o zameni pre proleća.
 
5. Očistite kontakte
 
Pre nego što se motocikl parkira za zimu, pažljivo očistite i zaštitite akumulatorske kontakte. Korozija na terminalima može dovesti do slabog kontakta i problema sa pokretanjem motocikla. Koristite četku ili brusni papir za uklanjanje korozije, a zatim nanesite malo akumulatorske masti na kontakte kako biste ih zaštitili od dalje korozije.
 
Zaključak
 
Spremanje akumulatora na motociklu tokom zime nije komplikovano, ali zahteva pažnju i redovno održavanje. Pravilna priprema će produžiti vek trajanja akumulatora i obezbediti da vaš motocikl startuje bez problema kada dođe proleće. Ne zaboravite da redovno proveravate napon akumulatora i sledite preporuke proizvođača za održavanje kako biste bili sigurni da je akumulator u dobrom stanju.
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis