Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

autopromet

Alkohol i vožnja motora

Postavi na
30.04.2013.
Mada niko neće izjaviti da je konzumiranje alkohola u kombinaciji sa vožnjom - u redu, i dalje ostaju nejasne poruke koje sama bajkerska subkultura šalje.
 
Uprkos kampanjama o podizanju svesti i savesti vozača, vožnja pod dejstvom alkohola je i dalje prisutna, a pića su dostupna na svakom skupljanju ili druženju motociklista.
 
A sa druge strane, tu je i čovek kao pojedinac, koji sam bira da li će piti ili ne, odnosno da li će pripit sesti na motor ili ne.
 
Tu su i pojedini moto klubovi koji imaju pravilo o nekonzumiranju alkohola tokom vožnji, već jedino tokom odmora preko noći. Međutim, problem postoji, jer prema statistikama iz razvijenih zemalja, ogroman broj motociklista koji stradaju u nesrećama ima alkohol u krvu (taj broj u Sjedinenim Državama npr. iznosi oko 46 odsto).
 
Reultati više studija, sprovedenih u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, da motociklisti češće piju od vozača automobila. Naravno, iako ovakve podatke ne treba uzimati kao egzatnu činjenicu, treba obratiti pažnju na njih.
 
Broj motociklista koji su pod dejstvom alkohola izgubili život u saobraćnoj nesreći je porastao za 10 odsto, dok ista negativna statistika, vezana za vozače putničkih automobila, pala za 6 odsto, a čak 83 odsto poginulih su bili muškog pola.
 
Još jednom napominjemo, ova statistika se odnosi na Sjedinjene Države i Veliku Britaniju, razvijene zemlje, u kojima je i te kako prisutna svest o posledicama vožnje pod dejstvom alkohola i u kojima se na godišnjem nivou troše velike sume novca na kampanje.
 
Kao odgovor na ovakav problem, u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji se predlaže "nula tolerancija" na alkohol, odnosno 0 promila, uz visoke novčane kazne, strožija dodela kaznenih poena, pa čak i trajno oduzimanje vozačke dozvole.
 
Nedavne studije su pokazale da čak i mala količina alkohola u krvi povećava rizik od sudara za pet odsto, dok 0,5 promila ovaj rizik povećava za 40 puta.
 
Sad, da se vratimo u Srbiju i da pogledamo neke podatke vezane za kombinovanje alkohola i vožnje.
 
Prema podacima policije, pored vožnje neprilagođenom brzinom i nepropisnog preticanja, vožnja u pijanom stanju je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. 
 
Kako bi se vozači naterali da budu odgovorniji i ne sedaju za volan kada su pod dejstvom alkohola, uvedene su i određene novine u nedavno usvojeni Zakon o bezbednosti u saobraćaju koji će uskoro stupiti na snagu. Tako su uvedeni stepeni pijanstva vozača koji podležu različitim sankcijama. Dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,3 promila, kada će se on smatrati blago pijanim i ta količina će biti sankcionisana samo kod profesionalnih vozača.
 
Od 0,31 do 0,5 promila, vozač će se smatrati umereno pijanim. Za ovaj prekršaj predviđena je fiksna kazna od 5000 dinara. Srednje pijanstvo, od 0,5 do 1,2 promila je treća kategorija, za koju je propisana kazna od 6000 do 20.000 dinara. Međutim, od ovog stepena pijanstva uvodi se novi sistem kažnjavanja – kazneni poeni. Vozač koji u roku od dve godine sakupi 18 ili više kaznenih poena ostaće bez dozvole na neograničeno vreme.
 
Za vožnju u stanju srednjeg pijanstva dobiće šest kaznenih poena, ali ako drugi put bude uhvaćen u nepropisnom preticanju ili prebrzoj vožnji, to će mu dodati nove poene, isto kao i ponovna vožnja sa više od 0,5 promila alkohola u krvi. Ako sakupi 18 poena za dve godine, moraće da prođe strogu obuku da bi ponovo dobio dozvolu.
 
Teško pijanim smatraće se vozač koji ima od 1,2 do 1,6 promila alkohola u krvi. Kazna za ovu kategoriju pijanstva iznosi od 15.000 do 30.000 dinara, deset kaznenih poena i predviđa oduzimanje vozačke dozvole u trajanju od najmanje šest meseci.
 
Za veoma teško pijanstvo, 1,6 do dva promila, dozvola će se oduzeti na najmanje osam meseci, uz istu novčanu kaznu i 12 kaznenih poena.
 
Za potpuno pijanstvo, kada vozač u krvi ima više od dva promila alkohola, sledi 14 kaznenih poena, ali i obavezna kazna zatvora od najmanje 15 dana.
 
Jedino rešenje? Zaboravite na alkohol kada vozite i ne pravdajte se razlozima kako "dobro podnosite piće" ili kako "neće ništa da vam bude od par pića". Ne dozvolite da postanete deo statistike.
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis