Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

moto delovi i oprema pontis

Xmoto

BSA Thunderbolt po meri – od glinenih skulptura do custom motocikla

Postavi na
05.04.2020.

Dizajnerski studiji koji rade sa proizvođačima automobila i motocikala koriste superkompjutere u svom radu, ali se oslanjaju i na radi veštih skulptora koji rade s glinom.

Tako je i u kompaniji Tesla, za koju radi Ričard Mičel. Na poslu je zadužen da fino oblikuje složene linije jednog od najprodavanijih električnih automobila na svetu.

„Volim da stvaram unikatne stvari, koje mogu da se dodiru i gledaju. A svaki moj rad nastaje od dvodimenzionalnog crteža.“Pomogao je u stvaranju brojnih automobila futurističkog izgleda, a još u svojim dvadesetim je postao ljubitelj klasičnih i custom motocikala, naročito engleskih brendova kakvi su BSA, Triumph, Norton i Vincent.

„Godinama sam razmišljao da napravim motocikl po svojoj meri. Jedini koji sam do sada sredio, doduše samo delimično, je Honda SL-125 SL iz 1971. Razumem se u mehaniku, ali ima veština kojima nisam baš ovladao.“2010. godine, Ričard se preselio u Los Anđeles i počeo je da radi za kompaniju Tesla. Bio je to izuzetno uzbudljiv period, jer je Tesla u to vreme bila nepoznao ime, a sam Ričard je ne samo oblikovao prototipe, već se često bavio i zavarivanjem i farbanjem.

„Ali želeo sam i sopstveni projekat, kojem bi se posvetio van posla“, objasnio je Mičel. „Tako sam dao oglas, tražeći BSA motocikl i rezervne delove za njega.“„Nekoliko sati kasnije se javio čovek koji je prodavao BSA Thunderbolt. Sam motocikl je bio rasturen i smešten u nekoliko kutija, ali su svi delovi bili tu. Agregat je bio kompletan, kao i ram. To je bilo to.“

Kako sam kaže, plan je bio jednostavna: napraviti „bober“ jednostavnog izgleda, u crnoj boji i sa fabričkim delovim. Prema prvim procenama, za tako nešto će mu biti potrebno od 6 do 12 meseci. Međutim, na kraju se ništa od planiranog nije dogodilo.„Negde usput sam se fokusirao na konkretnu temu. Želeo sam BSA koji izgleda kao da je napravljen tokom četrdesetih ili pedesetih godina prošlog veka.“

„Želeo sam da sakrijem se moderno na njemu i nisam želeo fabričke delove, već sam se fokusirao na modifikovane, ručno izražene komponente.“I agregat je sređen. A65L (Lightning) jedinica iz 1965. godine je temeljno i pedantno sređena, uz brojne izmene, preko bregaste osovine, radilice, klipova i ležajeva. Cilindri su očišćeni, stavljeni su novi ventile, vođice i opruge.

Instaliran je i modifikovani BSA Wasp „skrembler“ izduvni sistem.Svoju pažnju je onda fokusirao na ram. Prvo je skinuo fabričku zadnju viljušku i nosače sedišta, kako bi mogao da svoje zamisli sprovede u delo. Zadnji deo, delo Dejvida Birda, spustio je motocikl za 6,35 cm, a produžilo međuosovinsko rastojanje za 10,2cm.

Džejk Robins iz radionice Vintage Engineering je zaslužan za po meri izrađenu viljušku, koja je dodatno naglasila željeni „vintidž“ izgled.Jedan od Ričardovih najomiljenijih delova na motocikl je „revometar“, brzinomer kompanije Smiths Chronometric iz 1952. godine, kupljen na sajtu eBay.

„Što se farbanja tiče, tu sam hteo da sam odradim sav posao. Izabrao sam dve klasične Porsche boje: Graphite sivu i Glacier metalik sivu, koje su obe upotrebljene na jubilarnom izdanju modela 911. Konačan rezultat je impresivan.“Sve u svemu, radi se o kreaciji koja ostavlja bez daha, koja izgleda bolje što ste joj bliži. Prošle godine je imala nastup na jednoj izložbi custom motocikala, na kojoj je osvojila drugo mesto.

„Ovo je za mene ostvarenje sna“, izjavio je Ričard. „Oduševljen sam pozitivnim reakcijama na ovaj  motocikl i sada sam dovoljno motivisan da nastavim s radom.“

Zaista se nadamo da će nastaviti da pravi custom dvotočkaše.

Još Mičelovih radova možete pogledati na njegovom Instagram profilu.Nikola Lasica
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Motori presretači saobraćajne po... Detaljnije »

Nedoumice oko poreza za motocikle

Nedoumice oko poreza za motocikle

Pojeftinjenje poreza za dvotočka... Detaljnije »

INFO - LOUIS MOTO OPREMA KONAČNO U BEOGRADU

INFO - LOUIS MOTO OPREMA KONAČNO U BEOGRADU

Konačno možete kupiti moto oprem... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
Moto Bike

segway powersports

Motomania

Pilot sport

Shone sport

Radio stanice uzivo