Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

moto delovi i oprema mrg kula

moto delovi i oprema pontis

Xmoto

Tomos istorija - čuvene

Postavi na
30.05.2018.

Sedamdesetih godina Tomos je nastavio razvoj novih Kolibri modela koji će posle postati veoma popularni poput modela Kolibri 15SL ili 15 Sprint.

 

Prve serije koje su u sebi imale oznaku ’’15’’ počinju sa modelom Colibri 15 Touring, ovaj model je imao sličnu šasiju kao Tomos 14 modeli. Kolibri 15 Touring dobio je petostepeni menjač, može se slobodno reći da je ovo Tomosov prvi model sa 5 brzina. Agregat je i dalje zadržao radnu zapreminu od 49 ccm a snaga motora iznosila je 4,2 Ks pri 6.200 o/min. Maksimalna brzina iznosila je 75 Km/h što je za to vreme predstavljalo solidnu brzinu za motor od 50 ccm.

 

Naslednik modela Kolibri 15 Touring dolazi u vidu modela Kolibri 15 Sport. Ovaj model razlikovao se od prethodnik po više stvari. Iako je šasija ostala ista prednji kraj je drastično promenjen, Kolibri 15 sport imao je masivniju prednju viljušku i drugačiji upravljač. Kočnice su takođe drugačije, za zaustavljanje je bila zadužena veća ’’doboš’’ kočnica sa otvorom za protok vazduha radi bržeg hlađenja kočnica.

 

Tomos 15 Sport
Tomos Colibri 15 Sport
 

 

Što se agregata tiče on se razlikvao od svih prethodnih Tomosovih modela. Kolibri 15 sport nije više imao prinudno hlađenje preko ventilatora smeštenog sa strane paljenja, taj sistem je u potpunosti uklonjen kao i poklopac cilinra. Na Kolibri 15 Sport isticali su se cilindar i glava motora sa velikim ’’rebrima’’ koja su bila zadužena za odvođenje toplote sa cilindra. Ubrizgavanje goriva vršeno je preko karburatora marke Bing prečnika 18 mm. 

 

Cilindar 15 SL
Karburator postavljen sa desne strane
 

 

Budući da karburator zbog svoje veličine nije mogao da stane direktno iza cilindra, inženjeri iz Tomosa smestili su karburator sa desne strane motocikla., To je omogućemo zahvaljujući takozvanom ’’kosom usisu’’ na cilindru. Karakterističan je bio i filter vazduha cevastog oblika zahvaljujući kojem je motor dobija dublji prepoznatljiv zvuk za ovaj model. Da se Tomos malo pobrinuo za detalje govori i auspuh zasečen na kraju prati liniju  filtera za vazduh.

 

Agregat je jači u odnosu na prethodni model i snaga iznosi 5,3 Ks pri 7.300 o/min. Po tehničkim karakteristikama motor je mogao da razvije brzinu od 80 Km/h. Težina motocikla sa gorivom iznosila je 65 Kg.

 

1973. godine Tomos izbacuje verziju sa oznakom Kolibri 15TL sa agregatom koji je imao prinudno hlađenje. Model je u principu identičan modelu Kolibri 15 Touring, jedina razlika su bile sitne kozmetičke promene.

 

Najbrojnija i najopularnija serija modela koje je u sebi sadržala oznaku 15 dolazi u vidu modela Kolibri 15 SL, proizvodio je od 1973 do 1977. godine. Izgled motocikla ostao je sličan modelu 15 Sport. Na modelu 15SL snaga povećana na 6 ks pri 8.200 o/min i maksimalna brzina deklarisana je na 85 Km/h.

 

Tomos 15 SL
Tomos Colibri 15 SL
 

 

Jedan zanimljiva serija modela Kolibri 15 na tržište je puštena 1974. godine sa oznakom Kolibri 15 SLH. Radi se o modelu namenjenom za duža putovanja. Agregat je isti kao kod modela 15 SL, najveće razlika je u dodatnoj opremi. Kolibri 15 SLH imaoj je drugačiji upravljač, nešto višlje postavljen u odnosu na prethodne modele radi manjeg zamaranja vozača pri dužim putovanjima. Sledeća velika razlika je sediše sa naslonom za suvozača. 15 SLH je sa strane imao postavljene manje kofere za prtljag.

 

Tomos 15 SLH
Tomos Colibri 15 SLH
 

 

Prvi model iz serije 15 sa cevastim ramom bio je model 15 Sprint Elektronic. Proizvodnja ovog modela trajala je dve godine, 1975 i 1976. godine. 15 Sprint plenio je svojim izgledom, na cevasti ram montiran je agregat bez prinudnog hlađenja. Agregat je imao klasično smešten karurator iza cilindra. Prednja viljuška je teleskopska, 15 Sprint posedovao je obrtomer, pokazivače pravca, sat za merenje brzine. Na modelu se nalazilo dosta niklovanih detalja poput prednjeg blatobrana, rezervoara. Kolibri 15 Sprint važio je za jedan od poželjnijih Tomosovih modela.

 

Tomos 15 Sprint
Tomos 15 Sprint
 

 

Poslednja serija Kolibri 15 modela proizvedena 1981. godine nosila je oznaku Tomos 15 SLC. Agregat je bio isti kao kod modela 15 Sprint, jedina razlika je bila što je Sprint model koristio elektronsko paljenje dok je 15 SLC model imao klasično paljenje sa platinama. Što se šasije i estetike tiče model 15 SLC imao je klasičnu prednju viljušku koju su koristili i modeli pre njega. Rezervoar je bio drugačiji u odnosu na 15 Sprint model i nije bio niklovan. Takođe 15 SLC nije imao pokazivače pravca.

 

Tomos 15 SLC
Tomos 15 SLC
 

 

Sa modelom 15 SLC završena je era veoma popularnih serija Tomosovih motora sposobnih da razviju respektabilne brzine. Modeli sa ’’kosim usisom’’ na cilindru bili su naročito popularni jer je taj cilindar mogao da se stavi na APN modele koji su se tada registrovali na ’’male table’’ i vozili se na PSP dozvolu. Nažalost zbog toga je mnogo Sport, SL i SLH završilo rastavljeno u delove i danas se ti modeli jako retko viđaju. 

Jovan Ristić
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Motori presretači saobraćajne po... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Nedoumice oko poreza za motocikle

Nedoumice oko poreza za motocikle

Pojeftinjenje poreza za dvotočka... Detaljnije »

INFO - LOUIS MOTO OPREMA KONAČNO U BEOGRADU

INFO - LOUIS MOTO OPREMA KONAČNO U BEOGRADU

Konačno možete kupiti moto oprem... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
Moto Bike

super soco

Motomania

Pilot sport

Shone sport

Radio stanice uzivo