Motoring
CF Moto Srbija
CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

autopromet

Ovo je prvi Ducati V4 motor ikad napravljen

Postavi na
26.06.2018.

Mnogo pre Panigale V4 modela Ducati je već imao jedan V4 agregat. Legendarni Ducatijev inženjer Fabio Taglioni napravio je moćni V4 agregat davne 1963. godine.

 

Apolo (Eng, Apollo) projekat povodom kojeg je i konstruisan prvi Ducatijev V4 agregat došao je po narudžbini Harley Davidsona koji je imao plan da utvrdi dominaciju u svetu turing motocikala kao i da stekne prevlast u proizvodnji motocikala za policiju. Taglioni je tom prilikom konstruisao V4 agregat sa konfiguracijom cilindara pod uglom od 90 stepeni sa ciljem da napravi agregat bez vibracija a da pri tome svi delovi agregata imaju optimalno vazdušno hlađenje.

 

Apolo V4

 

Taglioni je izabrao prečnik i hod klipa u dimenzijama 84,5X56 mm što je rezultiralo zapreminom agregata od 1.257 ccm. Apolo je prvi V4 agregat pod uglom od 90 stepeni u svetu motocikala. Taglionijev novi agregat imao je kompresioni odnos od 10:1 a za napajanje gorivom bili su zaduženi Dell’Orto SS 32 karburatori a maksimalna deklarisana snaga iznosila je 100 Ks pri 7.000 o/min.

 

Agregat nije imao vibracija a u vezi sa Apolom kruži i jedna anegdota: kada je motocikl otkriven po prvi put dilerima u SAD - u jedan od dilera je upitao koliko su osetne vibracije agregata. Kao odgovor na to pitanje Taglion je iz čepa izvadio novičić od par centi i u uspravnom položaju ga postavio na rezervoar a zatim dodao gas - novčic se nije pomerio!

 

Ducati V4 Apolo

 

Za testiranje motocikla na putevima bio je zadužen Đankarlo Librenti, jedan od najboljih Ducatijevih tehničara. Librenti je u toku testa prijavio da Apolo ima problema sa stabilnošću pri velikim brzinama. Taglioni je po sopstvenom priznanju izjavio da je odličan inženjer za agregata ali da mu konstruisanje šasija nije jača strana. Snaga agregata i obrtni momenat su bili neverovatno dobri, međutim problem sa lošim upravljanje i stabilnošću dodatno je pogoršan sa velikom težinom motocikla koja je iznosila čak 272 kilograma. Ducatijevi dileri i policijsko odeljenje u SAD - u nisu prihvatili novi Apolo V4 zbog problema sa upravljanjem i stabilnošću.

 

Napravljen je samo jedan prototip Apollo V4 motocikla i nalazi se u vlasništvu jednog privatnog kolekcionara. Apolo je na kratko vraćen u Ducati fabriku na pregled agregata i zamenu nekih delova. Zauzvrat kolekcionar je dozvolio Ducatiju da motor drži izložen u svom muzeju na godinu dana posle čega je vraćen vlasniku.

 

Apolo V4

 

Apollo je kao kompletan motocikl bio totalni promašaj ali je zato novi V4 agregat otvorio novo poglavlje u konstruisanju agregata i pomerio sve dotadašnje standarde u pogledu snage, obrtnog momenta i mehaničke sofisticiranosti.

Jovan Ristić
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis