Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

autopromet

Razlika između karburatora i elektronskog ubrizgavanja goriva

Postavi na
04.03.2019.

Karburatori i elektronsko ubrizgavanje goriva imaju isti zadatak a to je da mešaju vazduh i gorivo u određnom odnosu da bi moglo da dođe do pravilnog sagorevanja goriva.

 

Karburatori su staromodna analogna verzija i svi motori su ih koristili do 1980. godine kada se prvi put pojavilo elektronsko ubrizgavanje goriva. U današnje vreme, većina motocikala proizvodi se sa elektronskim ubrizgavanjem goriva. Neki skuteri i motocikli manje radne zapremine i dalje koriste karburatore zbog manje cene.

 

Karburator iako izgleda komplikovano u stvari je prilično jednostavan uređaj. Karburator isporčuje gorivo u cilindar pomoću vakuuma koji proizvodi klip kada se pomera naniže u cilindru. Preko dizni za vazduh i filtera gorivo dolazi u dodir sa vazduhom meša se i odlazi u cilindar.

 

Karburatori su u potpunosti mehanički i ne zavise od elektronike ili nekih drugih eksternih uređaja. Potpuna nezavisnot u radu je i dobra i loša. Dobra stvar je da su karburatori jednostavni za održavanje i da ih uz malo znanja i osnovnog alata možete sami popraviti u slučaju da nešto pođe po zlu. 

 

Karburator
Karburator

 

Loša stvar kod karburatora je to što temperatura i nadmorska visina utiče na rad motora. Na većim nadmorskim visinama potrebe motora za kiseonikom su veće a da bi motoru pružili više kiseonika morate da izvršite podešavanja karburatora.

 

 

Sa druge strane na elektronsko ubrizgavanje goriva ne utiče da li je napolju toplo ili hladno, kao i da li se vozite pored mora ili na velikoj nadmorskoj visini. Mada ne izgledaju komplikovano kao karburatori, u injektorima odrađuju isti posao kao i karburatori, s tim što je za rad injektora potrebni struja i različiti senzori. 

 

Glavna razlika u prinicpu rada elektronskog ubrizgavanja goriva i karburatora je to što za rad injektora nije potreban vakum koji cilindri prave. Injektorima u radu pomaže pumpa za gorivo koja pravi pritisak i gura gorivo u cilindre kada god je potrebno. Sa svim svojim sofisticiranim komponentama elektronsko ubrizgavanje goriva je daleko preciznije u radu od karburatora.

 

elektronsko ubrizgavanje goriva
Uređaj za elektronsko ubrizgavanje goriva

 

Zahvaljujući tehnologija koja napreduje, elektronsko ubrizgavanje goriva je izuzetno pouzdano. Još jedan razlog zbog kojeg se karburatori sve ređe koriste je i taj što više zagađuju okolinu. Ako motor duže stoji velika je verovatnoća da će gorivo ispariti iz takozvanih čašica u koje je smešteno gorivo u karburatorima zbog čege se može javiti problem pri pokretanju motora.


Princip rada injektora

Negativna strana elektronskog ubrizavanja goriva je ta da ako se javi kvar u većini slučajeva mora da popravlja kvalifikovani majstor a i delovi poput pumpe za gorivo ili senzora nisu jeftini.

 

Ipak zbog svoje velike efikasnosti gotovo svi motori u današnje vreme dolaze na tržište sa elektronskim ubrizgavanjem goriva, razvoj tehnologije doprineo je velikoj pouzdanosti ovih uređaja te se vrlo retko dešavaju kvarovi.

 

 

Jovan RistićMotul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis