Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

Moto Magazin

Desmodromski sistem otvaranja i zatvaranja ventila - kako funkcioniše?

Postavi na
24.02.2019.

Desmodromski sistem otvaranja i zatvaranja ventila nije nova stvar i postoji već gotovo sto godina. Još nije utvrđeno da li je ovaj sistem učinio Ducati poznatim ili je Ducati proslavio ovaj sistem.

 

Reč ’’Desmodromic’’ potiče od dve Grčke reči: ’’desmos’’ (kontrolisano, povezano) i ’’dromos’’ (takt, smer).

Desmodromski način otvaranja i zatvaranja ventila najviše je dospeo u žižu javnosti početkom 2000 tih godina kada je Ducati ušao u MotoGP šampionat, doduše i nastupom Ducatija u superbajk šampionatu sredinom devedesetih godina počela je polemika o desmodromici. Međutim , MotoGP Ducatijev motocikl je naročito 2007. godine bio toliko brži i pouzdaniji u odnosu na konkurenciju da su negde sredinom sezone sve fabrike zatražile da se Ducatijev GP motocikl pregleda do detalja jer su bili uvereni da Ducati na neki način vara. Pregledom Ducatijevog agregata nije utvrđena nikakva nepravilnost i Ducati je te godine na dominantan način uzeo titulu sa vozačem Kejsi Stonerom.

 

Jedina stvar koja je izdvajala Ducatijev MotoGP agregat od konkurencije je bio desmodromski sistem ventila. Sa ovim sistemom Ducati je postizao mnogo veće obrtaje uz zadržavanje pouzdanosti. Ali zašto je taj sistem mnogo bolji od ostalih?

 

Kod većine motocikala zastupljen je sistem otvaranja i zatvaranja ventila pomoću opruga, problem koji se u početku javio sa oprugama bio je taj što recimo sredinom pedesetih godina nisu postojali dovoljno izdržljivi materijali od kojih su se pravile opruge. Te opruge nisu dugo trajale zbog velikih opterećenja uzrokovanih visokim obrtajima, pri visokim obrtajima javljaju se velike vibracije koje pored opterećenje uzrokuju da opruge pucaju. Još jedan problem bio je i taj što pri jako visokim obrtajima opruge nisu bile u stanju da dovoljno brzu deluju i zatvore ili otvore ventil.

 

Vremenom su materijali od kojih su opruge pravljene postajali bolji ali su istvoremeno rasli i snaga i broj obrtaja agregata. Recimo Suzukijeva MotoGP ekipa je 2006. godine menjala opruge na ventilima svaki put posle MotoGP treninga ili trka.

 

Ventili sa oprugama
Sistem sa oprugama

 

Da se vratimo desmodromici. Suočen sa problemima pri visokim obrtajima, Ducatijev inženjer Taljioni napravio je i patentirao do tad jedinstveni sistem otvaranja i zatvaranja ventila. Ovaj sistem Ducati koristi do dana današnjeg. Prvi desmodromski sistem napravljen od strane Taljionija sadržao je tri bregaste osovine pogonjene od vertikalnog vratila i zupčanika, ovaj sistem montiran je u agregat Ducati 125 ccm Gran Pri motocikla i vozač Delji Antoni pobedio je na prvoj trci na Švedskom Gran Priju. Ta pobeda zacementirala je desmodromski sistem u Ducatiju i postala je Ducatijev ekskluzivni patent.

 

Desmodromski sistem funkcioniše preko sistema ’’klackalica’’ povezanih preko zupčanika i bregaste osovine. Sve ovo zajedno daje više prednosti: ventili mogu da se ovtaraju precizno i bez kašnjenja što recimo kod opruga pri visokim obrtajima nije moguće, sledeće stvar je što na ovaj način ima manje inercijalnih sila i vibracija i samim tim je sistem pouzdaniji. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Animacija rada desmodromskog sistema ventila

 

 

 

Kasnije su patentirani i pneumatski ventili koji su u zamenuli klasične ventile sa oprugama, mada se pneumatski tip ventila koristi samo u MotoGP, WSBK i još nekim specijalnim trkačkim motorima. Ducati je izjavio da neće preći na pneumatski tip ventila iz dva razloga:

 

1.) Pneutmatski venili su skuplji za proizvodnju

2.) Desmodromski sistem poznaju do detalja

 

Desmodromski sistem danas ima široku primenu kod Ducati motocikala, gotovo svi Ducatijevi motocikli imaju ovaj način otvaranja i zatvaranja ventila. Prvi serijiski model sa desmodromikom bio je Ducati Mark 3 desmo 250/350 iz 1968. godine.

 

Ducati Mark 3
Ducati Mark 3 desmo, prvi seriski model sa desmodromskim sistemom
 

 

Ducati je jedinstven po mnogo čemu u svetu motociklizma, desmodromski sistem nastao je za potrebe trka što još jednom pokazuje koliko je Ducati uvek bio posvećen trkanju i trkačkim modelima i verujemo da će Ducati uvek donositi nešto revolucionarno i jedinstveno, nešto što će ih uvek činiti drugačijim od konkurencije.

Jovan Ristić
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Motori presretači saobraćajne po... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis