Motoring
CF Moto Srbija
CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

Moto Magazin

Evropsko tržište motocikala zabeležilo rast prodaje u 2023.

Postavi na
22.11.2023.

U prvih devet meseci 2023. godine, evropsko tržište motocikala je doživelo značajan porast prodaje. U nedavnom izveštaju Evropskog udruženja proizvođača motocikala (ACEM) navodi se da je od januara do septembra 2023. godine na ključnim tržištima starog kontinenta registrovano ukupno 873.985 novih motocikala.

Poređenja radi, 2022. godina, koja je takođe bila jaka godina za evropsko tržište, zabeležila je 781.839 novih registracija motocikala od januara do septembra. Za ovu godinu, brojevi su porasli za impresivnih 11,8 odsto.

Vredi napomenuti da je Italija najjače tržište za dvotočkaše, jer je ostvarila najveći rast od 19,4 odsto, registrujući ukupno 271.552 novih motocikala. Na drugom mestu je Španija sa 154.019, što predstavlja porast od 13,4 odsto. Na trećem mestu, Nemačka je zabeležila rast od 9,6 odsto zahvaljujući 190.490 novih registracija. Francuska je na četvrtom mestu sa povećanjem od 8,7 odsto sa 168.118 registrovanih jedinica. U međuvremenu, Velika Britanija je imala stabilne cifre prodaje sa 89.806 registracija, što je pad od 0,4 odsto.Dok su motocikli imali značajan porast prodaje, to se, nažalost, ne može reći za mopede. Od januara do septembra 2023. registrovano je samo 155.098 mopeda, što je pad od 25 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 206.927. Treba naglasiti da se ACEM-ov izveštaj odnosi samo od Francuske, Holandije, Nemačke, Italije, Belgije i Španije. Mopedi zauzimaju prilično mutan prostor u svetu dvotočkaša, jer njihova kategorizacija varira u zavisnosti od regiona.

U ACEM-ovom izveštaju, generalni sekretar Antonio Perlo je naveo da postoji trajni entuzijazam za dvotočkaše i kada je u pitanju slobodno vreme i putovanje na posao. "Snažan rast evropskog tržišta u prvih devet meseci ističe dugotrajno interesovanje potrošača za dvotočkaše, kako za svakodnevna putovanja tako i za slobodno vreme. Rane brojke za oktobar potvrđuju pozitivan trend za motocikle, pri čemu se količina mopeda delimično oporavlja. Zaista, nakon EICMA 2023, tržište motocikala je očigledno u procvatu, sa sve više i više novih modela koji će izaći na scenu za 2024. godinu modela."

Na kraju, vredi napomenuti da ACEM-ov izveštaj, iako daje dobru sliku evropske motociklističke industrije, ne pokriva sve brendove koji zauzimaju prostor za dvotočkaše. Članovi ACEM-a su 18 proizvođača kao što su BMW, Ducati, KTM, MV Agusta, Piaggio i Triumph, kao i japanska velika četvorka. Vredi napomenuti da novi igrači – posebno oni iz Kine – nisu predstavljeni u ovom izveštaju, tako da su brojke o prodaji verovatno mnogo veće od prethodno pomenutih 873.985 jedinica.

Nikola Lasica
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis

Sajam motora Beograd