Motoring
CF Moto Srbija
CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

Moto Magazin

Sve što bi trebalo da znate o moto gumama

Postavi na
26.02.2019.
Ono što većina motociklista zna o moto gumama na svom dvotočkašu je da su okrugle i crne. Naravno, tu uvek ima onih koje iz nekih razloga to interesuje, pa mogu pokazati zavidnu količinu znanja o samoj temi.
 
Ipak, ovo neznanje je do izvesne mere razumljivo. O gumama se uglavnom razmišlja pri kupovini i u situacijama kada sa njima imamo probleme, a za većinu ljudi briga o njima je da se ponekad proveri jesu li ispumpane.
 
Mnoge vrste moto guma su dizajnirane da traju hiljadama kilometara bez ikakvog ili uz osnovno održavanje. Poznavanje osnovnih stvari o njima će vozaču pomoći da bolje brine i njima, kao i da prepozna trenutak kada je vreme za kupovinu novih.
 
Osnove moto guma
 
Najjednostavniji način za izbor guma je kupovina istih onih koje menjate, što je lako ako vozite motocikl proizveden u poslednjih 10-15 godina.
 
Većina kompanija i dalje proizvodi gume identične onima koje menjate, a ako takvih nema, tu su odgovarajuće zamene koje se nude za kategoriju ili tip vašeg motocikla (npr. za motore do 500 cc ili za turing modele). Međutim, ako je to moguće, najbolje izabrati gume identične onima koje se već nalaze na vašem motociklu.
 
Zašto je to važno? Kompanije često rade zajedno sa jednim ili više proizvođača na razvoju guma koje će pružiti upravo onakve performanse kakve su i zamišljene. Tako da izbor guma čije dimenzije se vrlo malo razlikuju od originalnih može dramatično promeniti ponašanje vašeg ljubimca.
 
Ipak, događa se (doduše vrlo retko) da promene budu i pozitivne, ali je za svako eksperimentisanje sa gumama potrebno da odlično poznajete svoj motocikl kako bi mogli da pretpostavite njegovo ponašanje.
 
Originalne moto gume su obično dosta skupe, što mnogi navode kao razlog zašto su se odlučili za upitnu zamenu. Da li tako mora da bude? Da li izbor guma toliko zavisi od sadržaja vašeg novčanika?
 
Najvažniji podatak u potrazi za novim gumama su podaci o motociklu koji vozite (tačan model i godina proizvodnje). Ovaj naizgled trivijalni podatak će i te kako pomoći pri kupovini. Na vama je da li ćete da kupite najjeftiniju ili ne, što takođe zavisi i od vaših potreba kada je reč o vožnji.
 
Takođe, potrebno je poznavati oznake na gumama i razumeti šta su indeksi brzine i nosivosti.
 
Moto gume
 
Ime proizvođača - ime brenda i registrovani zaštitni znak
Naziv modela - npr. "Diablo Rossa"
Veličina gume - npr. 180/55 ZR M/C (73W) TUBELESS RADIAL, gde je:
 
180/55 ZR - nominalna širina (u milimetrima)
17 - prečnik felne (u inčima)
M/C - samo za upotrebu na motociklima
(73W) - indeks nosivosti i brzine
TUBELESS - guma bez unutrašnje gume pumpane vazduhom pod pritiskom
RADIAL - vrsta konstrukcije gume
 
Datum proizvodnje - broj sedmice i dvocifrena oznaka godine
Homologacijski broj - prema standardu ECE R 75
Smer obrtanja - strelica označava smer obrtanja gume prema postavljanju (napred-nazad)
DOT - skraćenica za "Department of transportation", ovaj simbol oznаčava usaglašenost proizvoda sa bezbednosnim standardom američkog ministarstva saobraćaja
 
Indeksi nosivosti i brzine
 
Indeksi nosivosti i brzine govore kolika je maksimalna brzina (km/h) za koju je guma homologirana, kao i kolika je maksimalna dozvoljena opterećenost (u kg) iste gume pri maksimalnoj brzini.
 
pr. 180/55 ZR M/C (73W) TUBELESS RADIAL, gde je indeks nosivosti 73 od 365 kg pri maksimalnoj brzini od 240 km/h i normalnom pritisku gume.
 
 
 
 
Takođe, vrlo je važno obratiti pažnju na konstrukciju gume kao i kombinaciju stara/nova guma. Konstrukcija gume, bilo da je ona radijalna, dijagonalna ili bias-belted, ima važnu ulogu u upravljačkim karakteristikama motocikla. Važno je ne mešati konstrukcijski različite gume, osim ako takva kombinacija nije bila fabrička. U protivnom, takav potez može i te kako uticati na vaš motocikl.
 
Treba izbegavati i stavljanje samo jedne umesto dve nove gume, pogotovo ako stavljate novu prednju, a ostavljate iznošenu zadnju, jer se zadnja češće pohaba. Ako promenite samo zadnju, motor se i dalje može voziti, ali mi ne preporučujemo ni takvo rešenje.
 
Još jedan važan faktor je materijal od kojeg je napravljena guma, tačnije hemija sastojaka i njihov raspored. Veoma je popularno koristiti dve različite smeše za istu gumu kako bi se izvukao maksimum performansi iz nje. Međutim, iako je logično da će se jedna vrsta materijala pre istrošiti, ali nije tako, jer su se proizvođači potrudili da se one podjednako troše.
 
Većina vrsti takvih gume su namenjene sportu i sportski orijentisanim segmentma, ali polako nalaze put i ka drugim motociklima.
 
Održavanje guma
 
"Daleko od očiju, daleko od srca" je stav koji većina ima prema održavanju guma. Ipak, gume ne zahtevaju puno brige,  što ne znači da neke stvari ne treba odraditi.
 
Pre svega, važno je proveravati pritisak u njima i to jednom nedeljno (ako ne pred svaku vožnju). Za taj posao je potrebno vrlo malo, a donosi dosta.
 
Uz to, gumama je ponekad potrebno i "kupanje". Ni taj proces nije zahtevan - potrebni su vam sapun i mlaka voda, dok treba izbegavati tešku hemiju koja se za to nudi na tržištu. Takođe, izuzetno je važno da sprečite duži kontakt guma sa uljem i benzinom, jer to može izazvati propadanje samog materijala.
 
Ako iz bilo kog razloga duži period u godini ne vozite motocikl, potrebno je pravilno odložiti gume. Naravno, tu je važno izbegavati direktnu izloženost sunčevoj svetlosti i ekstremno hladnim/toplim temperaturama.
 
Idelano mesto za čuvanje guma je čisto i suvo mesto, sa dobrom ventilacijom i umerenom temperaturom. I tada je sa vremena na vreme preporučljivo prekontrolisati pritisak u njima.
 
Moto gume su vrlo zahvalne, jer pružaju toliko, a zauzvrat traže samo delić vašeg vremena. Jedna od ključnih komponenti vašeg motocikla, iako ponekad skupe, predstavljaju i te kako isplativu investiciju. Brinite o svojim gumama, a one će vam to vratiti čim izađete na asfalt.
Nikola LasicaMotul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis

Sajam motora Beograd