Motoring
CF Moto Srbija
CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

Moto Magazin

Kako se ponašati na mestu nesreće

Postavi na
19.05.2019.

Saobraćajne nesreće se, nažalost, dešavaju. Kako na lokalnim, tako i na autoputevima, jednostavno nema nikakvog pravila.

 

Dovoljno je nekoliko sekundi da se dogodi horor scenario, a bez obzira na iskustvo vozača, u takvim situacijima je pomalo teško zadržati pribranost i smirenost. Upravo zbog toga treba imati nekoliko stvari na umu, stvari koje mogu biti od izuzetne važnosti ako se ikada nađete na mestu saobraćajne nesreće.

 

Ne paničite!

 

Ukoliko se prvi nađete na licu mesta, treba da imate jednu stvar na umu: u tom trenutku vi ste najvažniji aktivni element čitave situacije. Zbog toga je važno da ostanete smireni, jer ako panika, strah ili histerija nadvladaju, nećete moći da delate na pravi način niti da donosite ispravne odluke. U tom slučaju, vaše prisustvo može biti kontraproduktivno.

 

Procenite situaciju!

 

 

Imajte na umu da vozila koja dolaze u susret možda i ne znaju da se dogodila nesreća. Budite spremni da ostalim učesnicima u saobraćaju date do znanja da treba da uspore.

 

Ako ste u automobilu, postavite trougao na bezbednu udaljenost.

 

Procena situacije je izuzetno važna: koliko vozila je učestvovalo u udesu, da li možda ima žrtava ili teže povređenih. Ako je motocikl učestvovao u nesreći, imajte na umu da je vozač možda imao saputnika koji je usled udara izleteo sa sedišta i nije u vašem vidnom polju.

 

Verujte, pravilna procena situacije i stanja povređenih može da bude presudna da se u čitavoj situaciji ne izgubi niti jedan ljudski život.

 

Curenje goriva, dim, vatra!

 

 

U slučaju da je u nesreći učestvovao motocikl, velika je verovatnoća da će doći do curenja goriva, što je veliki faktor rizika. Uprkos situaciji, električne instalacije vozila mogu biti ispravne i tada samo jedna varnica može biti kobna.

 

Obratite pažnju na curenje goriva, ali i bilo kojih drugih tečnosti i izvadite ključ iz paljenja (ako možete da ga dohvatite). 

 

Gašenje elektronskog sistema eliminiše 99% rizika od vatre ili eksplozije. U isto vreme, treba voditi računa da li ima dima, jer je on indikator da je već došlo do požara.

 

Povređeni

 

Bez obzira na broj vozila koji je učestvovao u nesreći, ljudski život je najvredniji, pa nakon što se osigurate da nema opasnosti od vatre, vreme je da se posvetite povređenima.

 

Najvažnije je da utvrdite da li su svi živi. Proverite puls povređene osobe. To je najlakše i najzgodnije uraditi merenjem na zglobu. Od pomoći je i da pažljivo proverite da li povređena osoba ima problema sa disanjem.  

 

Razgovarajte sa povređenom osobom, kako bi se uverili da reaguje na zvučne stimulanse.

 

Ukoliko je povređena osoba u nesvesnom stanju, s razlogom možete pomisliti da je pretrpela teže povrede. U tom slučaju, osim ako ne posedujete medicinsko obrazovanje, najbolje je da ih ne pomerate do dolaska hitne pomoći.

 

Ne pomerajte povređene!

 

Kao što smo naglasili u poslednjem pasusu, ukoliko sumnjate na ozbiljniju povredu, najbolje je da povređenu osobu ne pomerate, jer možete pogoršati njeno stanje.

 

Ukoliko je povređena osoba vozač motocikla, najbolje je da ne skidate kacigu. Za njeno skidanje je potrebno primeniti određenu silu, a ukoliko postoji teža povreda, npr. kičme, skidanje kacige može pogoršati stanje.

 

U isto vreme, pošto većina vozača nosi kožna ili tekstilna odela, nedostatak krvi ili vidljivih rana ne znači da povreda nema.

 

Potražite pomoć!

 

 

Ako ste sami, ne oklevajte da potražite pomoć. Možda naiđete na nekoga sa medicinskim obrazovanjem ko bi bio od velike pomoći u samoj situaciji.

 

Ljudima koji vam priteknu u pomoć skrenite pažnju na iste stvari koje smo ranije prošli. Takođe ne dirajte ništa na samom mestu nesreće, jer to mogu biti važni dokazi u kasnijoj istrazi.

 

Nakon brze procene situacije, pozovite jedan od brojeva hitnih službi, detaljno objasnite situaciju i sačekajte ih na mestu nesreće.

 

Zapamtite, najvažnije je da budete pribrani, jer ćete samo tako najbolje moći da pomognete povređenima i da olakšate njihovu situaciju do dolaska hitne pomoći. Svaka sitnica može da napravi razliku.

 

Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis

Sajam motora Beograd