Moto magazin moto vesti
CF Moto Srbija
voge motocikli

Super Soco

baner mb

autopromet

Šta pokriva garancija moto opreme

Postavi na
06.05.2014.
Zakon o zaštiti potrošača  na preko 50 kucanih strana određuje prava i obaveze kako kupca tako i prodavca. 
 
Ko želi da pročita ceo tekst zakona, može ga preuzeti ovde.
 
Verovatno će mali broj vas to uraditi, ali ukoliko se ipak odlučite za to, brzo biste shvatili da je dosta uopštenih stvari koje ne određuju jasno šta vam je činiti kada se javi problem zbog neispravnosti kupljenog proizvoda.
 
Zato ćemo ovde pokušati da razjasnimo nekoliko bitnih stvari:
 
Saobraznost proizvoda je zapravo podrazumevana ispravnost koja zakonski traje 2 godine od dana kupovine i nije vezana za uslove garancije. 
 
- Garancija je pisani dokument koji izdaje prodavac kupcu. To je zapravo pisani ugovor između kupca i prodavca koji jasno određuje prava i obeveze na obe strane. Garancija obično prati tehničke proizvode sa većom cenom. 
(Za naš konkretan slučaj uzećemo akumulatore. Za njih se sada izdaje garancija ne manja od 2 godine ali  se kupac obavezuje da na svakih 6 meseci donosi akumulator na proveru u ovlašćeni servis. Ta provera se naplaćuje i overava tako što servis uz već izdatu garanciju dodaje fiskalni račun za naplaćenu uslugu.)
 
Reklamacija proizvoda (kako savetuju pravnici) treba da prati pisani zahtev prodavcu zajedno sa fiskalnim računom. U tom zahtevu se navodi ono sa čim je kupac nezadovoljan i šta zahteva? Bitan je datum podnošenja i potpis i pečat prodavca. 
 
Dužnost prodavca da odgovori na zahtev kupca je u zakonskom roku od 15 dana od dana podnošenja reklamacionog zahteva.  Da pojasnimo: vi donesete proizvod na reklamaciju, prodavac nije u obavezi da vam ga odmah zameni niti da vam vrati novac i ako sve to zahtevate. Njegova obaveza je da u roku od 15 dana odgovori da li prihvata, u kolikoj meri prihvata ili odbacuje vaš zahtev a ne da vam zameni proizvod ili popravi.
 
Ako prodavac odbije vaš zahtev i posle njegovog obrazloženja vi mislite i dalje da ste u pravu pomoć prvo možete zatražiti od Udruženja za zaštitu potrošača (oni će vas opet uputiti da se nagodite sa prodavcem).
 
- Nadležnost  tržišne inspekcije ukoliko joj se nezadovoljni kupac obrati nije da naloži prodavcu da popravi proizvod ili vrati novac već samo da primora prodavca da odgovori kupcu u zakonskom roku. 
 
- Sud ostaje kao poslednje rešenje da isterate pravdu. Ali se pitamo, vredi li uopšte?
 
Zato vas savetujemo da pre kupovine dobro pogledate šta kupujete i od koga kupujete?! Pre nego što kupite  valjano se raspitajte da li prodavac izdaje pisanu garanciju i koji su uslovi? Šta će vam prihvatiti ako reklamirate, a šta ne.
 
Kada kupujete kod profesionalnog prodavca koji drži do svog imena i posla, izvesno je da će vam izaći u susret kada su vaši zahtevi realni i opravdani. (Nije isto kada reklamirate slomljenu vođicu vizira sa kacige posle 3 dana od kupovine ili posle 23 meseca, a pozovete se na zakonski rok saobraznosti).
 
Takođe čuvajte i vodite računa o onome što ste kupili. Pridržavajte se uputstva upotrebe i uslova garancije.  Ako i dođe do potrebe za reklamacijom trudite se da  vaši zahtevi budu realni i prihvatljivi.
 
 

Moto Berza u saradnji sa prijateljima i partnerima koji se profesionalno bave prometom motocikala i moto opreme, želi da korisnim tekstovima i savetima pomogne bajkerima početnicima i što bolje odgovori na njihova najčešća  pitanja i nedoumice. 

 

Zato molimo sve prijatelje bajkere, bez obzira na obim njihovog iskustva, da se uključe i svojim dobronamernim komentarima pomognu da ti saveti i odgovori budu što korisniji i bolji.

Nebojša Kovandžić - Pontis Motori
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis