Motoring
CF Moto Srbija
CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

Moto Magazin

Nizak, glasan i crn - Motocrew XS650 iz 1979.

Postavi na
01.04.2022.

Motocrew je radionica poznata po svojim elegantnim kreacijama, snažnog i veoma modernog izgleda. Ali nekad je dobro probati nešto novo, čak i kada je to “novo” u stvari staro. Upravo se to dogodilo s ovim dvotočkašem.

Iza nje stoji Kris Šoltka, koji je u radu na ovoj kreacija otišao van svoje zone komfora. Stil je poznat, odrađen na fantastičan način i dizajniran tako da ispuni svaki zahtev klijenta.

Donor je Yamaha XS650 iz 1979. godine, koja je tokom protekle četiri decenije (i koju godinu više) imala samo dva vlasnika.

“Drugi vlasnik je 1981. kupio motocikl od svog najboljeg druga i od tada uživa u njemu”, objasio je Kris. “Čuvao ga je s dosta pažnje. Motocikl je u dobrom stanju, toliko dobrom da ga je u neku ruku bilo teško rastaviti ga na delove.”Novi, treći po redu, vlasnik je ljubitelj automobila iz Štutgarta. Imao je samo tri zahteva za Krisa: da po meri urađena mašina bude niska, bučna i crna.

Rad na njoj je počeo u novembru. “Odlučili smo da napravimo klasični kafe rejser. Nakon rada na modernim mašinama, žarko sam želeo potpuno drugačiji pristup.”Jedna od najvećih promena jesu nove viljuške s Honde CBR1000RR, postavljene zahvaljujući sistemu koji je izradio Cognito Moto. Korišćenje točkova sa CBR bi celokupan proces učinio znatno lakšim, ali Kris je imao nešto drugo na umu. “Ideja je bila da stavim najveće gume koje sam imao na raspolaganju.”

Našao je kompaniju u Kilu koja izrađuje 3.0 18-inčne felne, koje poseduju TÜV sertifikat. Izbor pneumatika je pao na Shinko E270, gume moderne konstrukcije ali sa tradicionalnim šarama.Kris je iskoristio kočione čeljusti s CBR-a, uz nove TRW diskove, Brembo pločice i Brembo kočioni cilindar.

Da bi spustio motocikl, kao što je to klijent tražio, iskoristio je Touratech opruge i Black-T amortizere. “Pozadi smo odradili podešavanja po meri, koja su savršeno odgovarala težini i visini vozača.”

Iako je XS650 dobro pažen, ipak je star 43 godine. Zato je Kris skinuo paralelni tvin agregat, zamenio istrošene delove na njemu i instalirao novo kvačilo.Kris je sam napravio izduvni sistem, koristeći 48-milimetarsku cev. Rezultat je bio dovoljno bučan.

Postavljene su nove Hookie Co ručice, uz novi menjač, indikatore promene pravca i Motogadget retrovizore. Tu su Motoscope Mini brzinomer, paljenje bez ključa, mo.unit jedinica i 6,5-inčni LED Puig far.

Redizajniranje je pretrpeo i rezervoar za gorivo, kako bi njegov izgled odgovarao klasičnom kafe rejser dizajnu. Uz sve to, tu je i jednostavni novi podram, kao i Highsider osvetljenje.Ne može se svako pohvaliti spretnošću da menja stilove s takvom lakoćom. Kris je pokazao da to svakako ume. Moramo da priznamo da bi ovu mašinu uvek parkirali u svoju garažu - bez obzira na to da li bi komšije nervirala buka.

Nikola Lasica
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis

Sajam motora Beograd