Motoring
CF Moto Srbija
yamaha plattner

CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

Moto Magazin

Saveti za vožnju po vetru i kiši

Postavi na
30.09.2013.

U zavisnosti od vašeg vozačkog iskustva, veštine i spremnosti na malo rizika, vožnja po kiši može biti zastrašujuća, ali i izuzetno zabavna.

 

U svakom slučaju, sigurno je da je komplikovanija i da sa sobom nosi određene opasnosti, zbog čeka mnogi izbegavaju da voze po kiši. Sa druge strane, ukoliko ne možete da birate vremenske uslove za putovanje ili svakodnevnu vožnju, moraćete da se naviknete na kišu.

 

Vožnju u takvim uslovima neki gledaju kao izazov, a neki čak i vole takve uslove. Kiša nije toliki bauk ako se savladaju određeni uslovi koji idu uz nju.

 

Probaćemo kroz ovaj tekst da Vam ukažemo na neke osnovne stvari u vožnji po kišnom i vetrovitom vremenu koje se nadamo da će Vam pomoći ako se upustite u kišnu avanturu. 

 

Pokrivanje

 

Ako postoji trenutak kada će gotovo svaki motociklista ceniti vrednosti full-face kacige, to je vožnja po kiši, kada je potrebna maksimalna zaštita od kapljica i vetra.

 

Od izuzetne važnosti je i odgovarajuća garderoba. Mnoga odela za kišu će poslužiti svrsi, mada ne treba štedeti na kvalitetu. Odela slabijeg kvaliteta će izdržati običnu kišicu, ali će se tokom snažnijih padavina pokazati beskorisnim. Izbor opreme je od ključne važnosti, jer će njen kvalitet odrediti i kvalitet same vožnje.

 

Ma koliko vaša oprema bila skupa i ma koliko bili sigurni u njenu izdržljivost, potrebno ju je testirati po kišnom danu, naročito ako planirate duže putovanje.

 

Da se razumemo, ako se malo okvasite na višim temperaturama, neće vam se ništa dogoditi, ali je važno da se vi osećate udobno, kako bi mogli što bolje da se fokusirate na samu vožnju.

 

Trakcija

 

Kiša otežava prijanjanje guma vrsti kolovoza, istovremeno povećavajući vreme potrebno da se one zagreju. Štaviše, akumulirana prljavština u šarama može dovesti do povećanog proklizavanja, sve dok se od same kiše te naslage ne isperu tokom vožnje.

 

Kao što pojedine suve površine imaju bolje ili lošije proklizavanja, takve karakteristike važe i za vlažne površine. Naravno, tokom vožnje i sami ćete to otkriti i shodno tome prilagoditi način vožnje.

 

Najbolji način za proveru je pažljivo i nežno pritiskanje zadnje kočnice, isključivo na pravcu jer će točak pratiti gravitaciju i može doći do neželjenih situacija.

 

Posebnu pažnju treba obratiti na zakrpe na putevima (kojih kod nas ne manjka), tragove ulja, kamenje ili komadiće asfalta, šine (koje ako prolaze pod uglom mogu izavati gubitak kontrole), a čak i zebre i linije mogu biti rizik, ukoliko su skorije ofarbani.

 

Naravno, potrebno je smanjiti brzinu i biti izuzetno fokusiran na put i vožnju, jer i najmanja greška može imati dalekosežnije posledice. Kočite polako, a isto tako ubrzavajte.

 

Već smo spomenili gume, čiji izbor je i te kako važan. Gume visokih performansi imaju manje šara od "običnih", ali to nadoknađuju kvalitetom smeše. Kao što je to slučaj sa vožnjom na suvom kolovozu, mekše gume nude bolje prijanjanje.

 

Vidljivost i preglednost

 

Kako nemate brisače, potrebno je naneti neki proizvod za zaštitu od kiše, kao i protiv unutrašnjeg zamagljivanja. I jedno i drugo vam može predstavljati veliki problem pri manjim brzinama. Stoga je dobra ventilacija kacige izuzetno bitna.

 

Ako vaš motocikl ima vetrobransko staklo, bitno je da ne bude toliko visoko kako bi mogli da "bacite pogled" preko njega. Ukoliko jeste visoko, spustite ga ili zamenite, naravno ako ste u mogućnosti da to uradite.

 

Bezbedno rastojanje

 

Držite se na bezbednoj udaljenosti od drugih učesnika u saobraćaju. Klizav put je sam po sebi rizik, a da ne pominjemo da naglo kočenje vas ili nekoga ispred/iza vas usled malog rastojanja može imati ozbiljne posledice. Kada pretičete, ne oslanjajte se isključivo na pokazivače pravca, već rukom jasno stavite to do znanja vozaču ispred i iza vas.

 

Grmljavina i vetar

 

Izbegavajte vožnju po jakoj grmljavini. Crne hronike su pune vozača koji u takvim situacijama završe u jarku pored puta (što je najmanje bolna opcija). Na vetar takođe treba da obratite pažnju. Motocikli male težine su posebno osetljivi na bočne vetrove. Neki vozači u takvim situacijama voze uz veće vozilo, ali tada treba voditi računa da vas osoba za volanom drugog četvorotočkaša jasno vidi kako ne bi došlo do riskantnih situacija.

 

Zaključak

 

Način na koji vozite je pre svega određen vašim iskustvom. Vožnja po kiši traži dodatnu veštinu i koncentraciju, ali i iskusnima može biti previše. U tom slučaju, nađite najbliže odmorište i sačekajte da kiša stane. Budite sigurni i u sebe i svoju mašinu pre nego što krenete na put.

Saveti za vožnju po vetru i kiši Saveti za vožnju po vetru i kiši Saveti za vožnju po vetru i kiši


Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Presretači na motocklima krenuli u patrolu

Motori presretači saobraćajne po... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

Nedoumice oko poreza za motocikle

Nedoumice oko poreza za motocikle

Pojeftinjenje poreza za dvotočka... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis