Moto magazin moto vesti
CF Moto Srbija
voge motocikli

Super Soco

baner mb

autopromet

Nazivi motocikala: kako nastaju i šta znače

Postavi na
01.11.2018.

Dosta misterije okružuje imena mnogih motocikala, a sigurno da svaki vozač želi da zna šta naziv njegovog ljubimca uopšte i znači.

 

Da bi svakome od vas uštedeli vreme u traženju, pokušaćemo, barem kada su neki u pitanju, da damo odgovore na to. “Barem” je tu jer su neki proizvođači davali imena koja nemaju apsolutno nikakvo značenje i tu su jednostavno da bi se jedna mašina razlikovala od druge. S druge strane, ima i nekih kontroverznih, o kojima mišljenje varira, pa ih je potrebno pažljivo razjasniti.

 

Neka od najlepših su našla mesto na našoj listi deset najboljih naziva motocikala: PRVI DEO | DRUGI DEO

 

Slova, brojevi, imena

 

Kada je reč o nazivima motocikala, u nekom odnosu zastupljenosti od 50:50, nalazimo na kombinacije slova i brojeva, s jedne i tradicionalnih imena s druge strane. Neki dvotočkaši su postali prepoznatljivi po svojim nazivima (Hayabusa, Ninja, Fireblade, Intruder…), pa je mala verovatnoća da će čak i laik pomešati Hayabusu sa čoperom ili Monstera sa skuterom.

 

 

Neka od kultnih imena su data u poslednjih 20-30 godina, što ne treba da čudi imajući u vidu nivo proizvodnje motocikala pre sedamdesetih.

 

Nije nikakva tajna da su brojevi uglavnom indikator zapremine agregata određenog modela. 1 kod Yamahe R1 označava jedan litar, kao i 10 kod Kawasaki Ninje 10R. Neki nazivi su direktni, pa tako 600, 750, 1300 kod GSX-R modela označava kubikažu.

 

Off-road mašine se još više oslanjaju na slova i brojeve i retko imaju “prava” imena. 

 

Međutim, kako se proizvodi sve više i više modela, tako i proizvođači ostaju bez ideja, a tu je i više različitih varijanti istog modela, pa je potrebna i dodatna odrednica.

 

Hondina CB i CBR porodica imaju najviše prostora za raspravu, pre svega kada je značenje imena u pitanju. I dok se većina vozača slaže da CB označava City Bike, CBR izaziva zabunu. Neki se drže da označava City Bike Racing ili City Bike Racer iako su u Hondi potvrdili da je CBR skraćenica za Cross Beam Racer.

 

R i RR

 

R oznaka uglavnom označava da se radi o trkačkoj (“racing”) varijanti ili replici. Čak i u auto industriji R označava gotovo istu stvar, s tim što je RS skraćenica nemačkog porekla i znači Rennsport. S druge strane, RR je skraćeno od “Race Replica” ili “Race-Ready”. 

 

 

Ipak, mnogi smatraju da je dodatno R samo marketinški trik kompanije, dok drugi ne dele takvo mišljenje. U Hondinom slučaju, RR motocikli, bilo da se radi o CBR600 ili CBR1000 zaista imaju bolje komponentne, sličnije trkačkim modelima, ali su ipak daleko od prototipa.

 

Tu je još jedna vrsta R oznake, koju koristi BMW, kao prvo slovo u nazivu. Tu je skraćeno od Reihen i označava pravu liniju tj. odnosi se na kultni bokser motor nemačkog proizvođača. Tu je i skraćenica GS (Gelande i Strasse), koja označava da se radi o uličnom/drumskom modelu, mada su neki ubeđeni da je S skraćeno od Sport.

 

Kod Aprilijinih RSV mašina, prvo R navodno označava Racing, mada više njih smatra da je skraćeno od Rotax, što je naziv austrijskog proizvođača agregata koji je pravio pogonske jedinice za italijansku kompaniju.

 

Kad već pominjemo BMW, treba pomenuti da Bavarci koriste tri vrste agregata za svoje modele, a osim pomenute R oznake, F i K označavaju druga dva tipa. F predstavlja arhitekturu sa vertikalnim cilindrom/cilindrima (F650 je jednocilindarski, F700 ili F800 su paralelni twin). K je redni agregat, potpuno redizajniran nakon 2000. godine. Kada god sretnete K oznaku, treba da znate da vas čeka turing model sa četiri (K1200, K1300) do šest cilindara (K1600).

 

 

Kod BMW-a, sufiksi GT i GTL označavaju Grand Turismo i Gran Turismo Luxury; RT i ST su skraćenice od Reise Touring i Sport Touring.

 

X i druge oznake

 

Pojedini proizvođači su gotovo opsednuti oznakom X. Često skraćeno od “ekstra”, ponekad se dodaju jer samo zvuče dobro. Kod ZX, GSX i nekih drugih koje ovo slovo imaju u imenu, naziv jednostavno naglašava njihovu superiornost u odnosu na prethodne verzije konkurentskih modela.

 

Z je oznaka sa priličnom tradicijom u istoriji Kawasakija, ali malo je njih koji mogu tačno da kažu zašto je baš to slovo izabrano. Kažu da je s marketinške strane dobro koristiti slova koja se teško nalaze u svakodnevnim rečima, pa se tako u svetu dvotočkaša često sreću X, Y i Z. 

 

 

Neki kažu da je naziv kultnog Suzukijevog GSX-R modela skraćenica od Grand Sport eXperimental-Racing, ali ne postoji sigurna potvrda ovih navoda. U mnogim slučajevima, slova se koriste kao svojevrsni kod samog proizvođača i nemaju nikakvo konkretno značenje.

 

Drugi sufiksi

 

Ponekad, iste skraćenice mogu imati više značenja: F može da označava četvorotaktni agregat, ali i “Faired”, s tim što je ovo prvo značenje uobičajeno u off-road segmentu, gde je i dalje prisutno dosta dvotaktnih mašina.

 

U drugom slučaju, suprotno od F je N, što je skraćeno od “Naked”. Mnogi modeli imaju oznaku N ili F na kraju imena, a najbolji primeri su Kawasaki ER-6n i ER-6f.

 

Slovo A na kraju imena sugeriše ABS, dok I obično označava agregate sa sistemom ubrizgivanja goriva. V je dugo vremena označavalo V-twin agregate, bez obzira na proizvođača.

 

R je retro, S označva klasičan izgled, F je sportski kruzer, C - performanse (mada ponekad može da znači i klasičan izgled).

 

Teško da bi u jednom tekstu mogli da pokrijevo svaki aspekt ove teme, ali za početak ni ovoliko nije loše. Možda ste se zapitali zašto nisu pomenuti Harley-Davidson modeli, ali američka kompanija ima sopstvenu nomenklaturu i o tome nekom drugom prilikom.

Nikola Lasica
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50ccm - AM kategorija

Polaganje za skuter od 50 kubika... Detaljnije »

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

Put do vozačke dozvole A-kategorije u Srbiji

U Srbiji je od 25.oktobra na sna... Detaljnije »

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

Izabrati odgovarajuću veličinu k... Detaljnije »

Kako do potvrde za registraciju skutera?

Kako do potvrde za registraciju skutera?

U poslednje vreme nam se dosta č... Detaljnije »

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Zategnutost, čišćenje i podmazivanja lanca

Ako vozite motocikl s lancem (go... Detaljnije »

Kako da zamenite ulje na motoru

Kako da zamenite ulje na motoru

Da bi ste osigurali dug život ag... Detaljnije »

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Šta treba znati prilikom kupovine kacige

Ako po prvi put kupujete kacigu ... Detaljnije »

Kako podići motocikl kada padne

Kako podići motocikl kada padne

Pad motocikla je nešto sto svako... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis