Motoring
CF Moto Srbija
CTC STORE - ATV & Nautički centar

Kompp batajnica

Super Soco

baner mb

autopromet

Može li Banjaja da skine kletvu broja 1?

Postavi na
24.01.2023.

U ponedeljak ujutro na predstavljanju italijanske marke u Dolomitima, potvrđeno je da će Frančesko Banjaja nositi broj 1 u novoj sezoni.

Navijači ili strastveno smatraju da svetski šampion mora da nosi broj 1, kao da je to neka vrsta prava, dok neki jednostavno o tome ne brinu.

Broj 1 se nije pojavljivao na prednjoj strani MotoGP motocikla od 2012. godine, kada je Kejsi Stoner vozio svoju poslednju sezonu.

Argumenti za i protiv su sami po sebi ubedljivi. Oni koji su za to ističu činjenicu da ne može svako da bude svetski šampion, a sam broj 1 je potvrda vašeg statusa vozača kog treba pobediti.

Takođe kažu da je bolje za one koji gledaju da identifikuju ko je šampion. Možda je to bio slučaj devedesetih, ali u svetu u kojem možete da guglate šta god želite na svom mobilnom telefonu, neće vam trebati mnogo vremena da shvatite ko je svetski šampion.

S druge strane, može se tvrditi da prepoznavanje brenda nestaje kada se redovan zameni brojem 1.


Svidelo nam se to ili ne, sportisti u savremenom svetu su sopstveni brend, a njihovi obožavaoci vole da imaju jedinstveni identifikator za koji se drže. Najbolji primer za to je Valentino Rosi, koji ni u jednom trenutku u svojoj karijeri nije nosio nijedan drugi broj osim 46 uprkos svojih devet svetskih titula.

Simbolika jedinstvenog broja je moćna stvar. Kao što će broj 46 uvek biti povezan sa Valentinom Rosijem, broj 44 sa Luisom Hamiltonom, broj 23 sa Majklom Džordanom, logično je da će broj 63 imati značaj za fanove Ducati tima u budućnosti.

Ovo je nešto što je i sam Banjaja primetio tokom predstavljanja tima u pondeljak: „63 mi znači mnogo stvari. Istina je da ću ove godine nositi 1 na motociklu i u boksu, ali za ostalo ću zadržati 63. Za mnoge stvari će broj 63 biti moj broj kao i uvek, jer mislim da me ljudi identifikuju sa njim.”

Banjaja kaže da mora da zaboravi da je uopšte šampion, kako bi se lakše fokusirao na odbranu titule. Nije lako zaboraviti da ste šampion ako vas stalno prati broj 1.

„Pokušaću da imam isti pristup, isti način razmišljanja kao prošle godine, kao svih godina u mom životu. Mislim da sam ove godine izvukao pouke iz grešaka, tako da mogu bolje da počnem predstojeću sezonu. Novi motocikl je veoma blizu mašini iz 2022, tako da mislim da možemo dobro početi od prvog dana testiranja. Raspored za vikend je veoma različit, tako da ovo može promeniti stvari. Ali sasvim sam siguran da ako budemo radili dobro kao prošle godine možemo biti na vrhu.”


On će u novoj sezoni pokušati da uradi nešto što nijedan vozač nije uradio u modernoj MotoGP eri: da zadrži svoju krunu noseći broj 1.

Od 29 vozača koji su od 1949. osvojili titule u premijernoj klasi, samo 12 je uspešno odbranilo krunu. U modernoj MotoGP eri, počevši od 2002, samo su se Niki Hejden (2007), Kejsi Stoner (2008 i 2012) i Horhe Lorenco (2011) takmičili sa brojem 1. Lorenco je, naravno, osvojio tri titule, ali je 2013. i 2016. umesto toga koristio svoj tradicionalni broj 99. Kada je pokušavao da odluči koji broj da koristi za 2016, Lorenco je rekao „bilo bi lepo koristiti broj 1, ali broj 99 predstavlja mene“.

Nijedan od tih vozača nije ponovo osvojio titulu, dok su svi od Stonera 2012. do Banjaje 2023. – Lorenco, Mark Markes, Đoan Mir i Fabio Kvartararo – zadržavali svoje brojeve.

Mik Duen je poslednji vozač koji je noseći broj 1 uspeo da odbrani titulu. Bilo je to 1998. godine, kada je australijska legenda uzeo petu i poslednju titulu u karijeri.

Ako Banjaja uspe da odbrani titulu ove sezone, to će biti još jedan deo istorije da ojača njegovo sporsko nasleđe. I možda će to uvesti promenu u razmišljanje budućih šampiona kada je u pitanju nošenje broja 1.

Nikola Lasica
Komentari (0)Motul - Mass Company
 Najcitanije 
  Najnovije 
  Najkomentarisanije 
MotoGP pravila dopunjena za 2017.

MotoGP pravila dopunjena za 2017.

Decembar je vreme za osvrt na za... Detaljnije »

Ažuriran MotoGP kalendar za 2017.

Ažuriran MotoGP kalendar za 2017.

Svetska moto federacija, FIM, ob... Detaljnije »

Vinjales će biti bolji od Lorenca

Vinjales će biti bolji od Lorenca

Šef Suzuki MotoGP tima, Davide B... Detaljnije »

Repsol i Honda i dalje zajedno

Repsol i Honda i dalje zajedno

Honda i Repsol su produžili ugov... Detaljnije »

Marco Simoncelli podlegao povredama

Marco Simoncelli podlegao povredama

Tužna vest dolazi sa Sepanga gde... Detaljnije »

Markez pobedio gravitaciju

Markez pobedio gravitaciju

Na testiranjima u Brnu, Mark Mar... Detaljnije »

Poginuo šampion Srbije u motociklizmu

Poginuo šampion Srbije u motociklizmu

Šampion Srbije u motociklizmu na... Detaljnije »

Evo kako se Markes spasava iz opasnih situacija

Evo kako se Markes spasava iz opasnih situacija

Markes možda nije ovog vikenda p... Detaljnije »

Nagrada Grada Kragujevca - Motorex 2011

Nagrada Grada Kragujevca - Motorex 2011

Predstojećeg vikenda, 30. i 31. ... Detaljnije »

Moto trka Ponikve 2014. - Blog uživo

Moto trka Ponikve 2014. - Blog uživo

Na stazi Ponikve kod Užica u ned... Detaljnije »

zastita motora od kradje

Proizvođač:
Model:
Kategorija:
Cena:   do  
moto garaza
benzin u krvi
segway powersports

moto gume

Motomania

Pilot sport

moto delovi i oprema pontis